2013. február 27., szerda

A legegyszerűbb kakaós


      Régóta készítek ilyen kakaós kevertet, de most rábukkantam egy tökéletes, és nagyon-nagyon
      egyszerűen elkészíthető változatra.




Hozzávalók:
  • 9 evőkanál liszt
  • 9 evk cukor
  • 2 tojás
  • 4evk kakaó
  • 7 evk tej
  • 7 evk olaj
  • fél zacsi sütőpor




    Az elkészítése is csak egy tálban összekeverést igényel, és sütőpapíros tepsiben sütést .
   A sütési idő a tepsi nagyságától függ, mert minél nagyobb annál kevesebb idő kell.
   Egy közepes tepsihez 25-30 perc elég.



    A mai idézet
    A barátság palántáját csokiba, vagy sütibe ültesd.

Sárgaborsó püré



                                              Egyik  kedvenc főzelékemet készítettem el.
                                      Gyerekkoromban ki nem álhattam, mostanában szerettem meg.


       Hozzávalók:
  • 1/2 liter marhahúsleves ( lehet kockából is ha nincs más)
  • 25 dkg felesborsó
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 kanál liszt
  • pici paprika
  • kevés tejszín

      A marhahúslevestben megfőzzük a borsót, majd szitán áttörjük.
      Gyenge rántást készítünk, folytonos keveréssel hozzátesszük a pürét, sózzuk,
      pár percig még főzzük, tejszínnel selymesítjük.
   
      Zöldhagymával, fasírttal tálaljuk.



"Szerintem bárki, aki elég indíttatást érez, hogy alkosson és ne elvegyen, tiszteletet érdemel."

(Kurt Cobain)

2013. február 26., kedd

Diós finommetélt


       Semmi extra, csak diósra vágytam.
A csipkelekvárom sajna már igencsak fogyóban van.


    Hozzávalók:
  • 25 dkg finom metélt
  • 5 dkg vaj, vagy margarin
  • 10 dkg finomra darált dióbél
  • porcukor  ízlés szerint
  • csipetnyi só
  • lekvár

A darált diót a sóval és a porcukorral összekeverem  ne legyen édes, főleg ha lekvár is lesz rajta.
A megfőtt tésztát az olvasztott vajra szedjük, és jól összekeverjük, majd átforrósítjuk.
Adagokra osztva meghintjük cukros dióval, és bármilyen lekvárral.



 Az élet olyan, akár a dió.

 Az embernek fel kell törnie a kemény héjat, hogy a finom húshoz jusson.

 Erőszakkal. És közben az is megeshet, hogy a csonthéj megsebzi az ember kezét. 

 idézetek vége - Le Renard


2013. február 25., hétfő

Zsíros pogácsa



  Nagymamám konyháját idézem most ezzel a recepttel.
  Sokat készített ilyen fajta pogácsákat, (kumplisat is) és nagyon szerettem alig vártam ,hogy kisüljön.
                                

Hozzávalók:  ez egy fél adag
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • 2 tojás sárgája
  • 1 dl tej
  • egy negyed cs élesztő
  • 1 kávéskanál só
  • tejföl   (ha szükséges a tészta állagához, különben elhagyható)



A  lisztet elmorzsolom a zsírral és a sóval.
Az élesztőt egy csipet cukorral felfuttatom a meglangyosított tejben.
Hozzáadom az élesztős tejet, a tojás sárgákat, és langyos helyen duplára kelesztem.
Kinyújtom, a tetejét éles késsel bevagdosom, közepes nagyságú szaggatóval kivágom.
Tetejüket a felvert tojásfehérjével megkenem, langyos helyen még kb 20 percig kelesztem,
majd 200 fokon pirosra sütöm.




   Nagymama
 - nem számít mennyit eszel, sosem fogja elhinni, hogy nem vagy éhes.




2013. február 22., péntek

Malacpörkölt tésztával



                      Megint egy kis Malachusi!!!


Hozzávalók:
  • 1 kg malachús
  • 1 nagy ev.kanál zsír
  • 1 vöröshagyma
  • 1 ev kanál pirospaprika
  • törött fekete bors
     
A malachúst leforrázzuk, tisztára dörzsöljük, kockára vágjuk.
A zsíron a hagymát megpároljuk,pirospaprikával megszórjuk,hozzáadjuk a húst és megsózzuk, borsozzuk.
Kevés vizet adunk hozzá, ( mert a malac hamar megfő,s levet ereszt).
Majd zsírjára pörköljük, és tésztával savanyú káposztával tálaljuk.




   Ha se malac, pulyka, ha se kappan, sem lud: Áldjon meg az Isten magátúl, .....


2013. február 19., kedd

Herőce vagy forgácsfánk





Hozzávalók:
350 g liszt+ nyújtáshoz
1 evk cukor
5 db tojássárgája
1 evk tejföl
1 evk rum 
 olaj a sütéshez
porcukor
lekvár
















   A lisztet dolgozzuk össze a cukorral, a tojássárgájával,a tejföllel, a sóval, a rummal.
   Belisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, és derelyevágóval szeljük rombusz alakúra.
   A közepükbe vágjunk csíkot, amelyen áthurkoljuk a két, egymással szembe lévő csücsköt.
   Bő, forró olajban süssük ki a fánkokat.
   Porcukorral megszórva, lekvárral tálalhatjuk.




Itt van a farsang,
készül a fánk.
Hatalmas móka
vár itt ma ránk.

Pattog a tűz, és
serceg a zsír,
mindenki ehet,
amennyit bír.

Tűnjön el innen
végre a tél,
ropja a táncot
aki csak él!

Jöjjön a napfény,
süssön le ránk!
Addig is együnk,
fogyjon a fánk!

2013. február 17., vasárnap

Túrós derelye


  Párom kívánsága teljesült megint, ezzel a kissé macerás étellel.
  A derelyét én jobban szeretem krumplistésztából, de ő úgy szerette volna most enni, ahogy anyósom
  készítette valamikor.
.  


Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál só
  • 0,5 dl víz
  • 50 dkg túró
  • citrom reszelt héja
  • cukor
  • zsemlemorzsa
  • olaj



Az átszitált lisztet összegyúrom a tojásokkal, a sóval és a vízzel, majd egy cipóba formálva legalább
2 órán keresztül pihentetem.
Közben elkészítem a tölteléket,ami tulajdonképpen csak abból áll, hogy a túrót elkeverjük a citromhéjjal
és tetszőleges cukorral .
A tésztacipót kinyújtom vékonyra,majd elfelezem,és kis diónyi kupacokban ráhalmozom a tölteléket.
Az üresen hagyott, töltelék nélküli részeket tojásfehérjével ecsettel bekenem,majd ráhelyezem a tészta
másik felét.
A töltelék nélküli részeket lenyomkodom, majd derelye metszővel elvágom.
Forrásban lévő vízben kifőzöm,kb 6-8 perc.
Míg a derelyék főnek, az olajon szép piros barnára pirítom a zsemlemorzsát.
A megfőtt lecsurgatott tésztácskákat egyenként megforgatom a morzsában.
Édes tejföllel is tálalhatjuk!







Az otthon egy érzés, amikor tartozol valahova, és kellesz valakinek.

2013. február 16., szombat

Diós muffin


     Igazából egy kicsit kakaós is, de a dió dominál benne legjobban, és egy picike gyömbért is csempésztem
     bele.
     A dió kissé megpörkölődött a tetején, és így különösen jó ízt ad neki, na és a barnacukor aromája is
     besegít.
     A margarint viszont ne sajnáljátok a legjobb minőségűt venni.
   

Hozzávalók:
  •    25 dkg liszt
  •    15 dkg margarin (Ráma)
  •    20 dkg barnacukor
  •    2 tojás ha kicsi, 3 is lehet       
  •    1/2 sütőpor
  •    10 dkg dió csak durvára összevágva
  •    1 kanál kakópor     
  •    1-2 kanál tej                   




         A sütőt előmelegítjük,a sütőformát kibéleljük papírkapszlikkal.
          A Ramát habosra keverjük a barnacukorral, és a tojásokkal.
          Hozzáadjuk a tejet, a diót, majd a sütőporos kakaós lisztet.
          Beletöltjük a formákba, de csak 3/4 részig és megsütjük 30 perc alatt közepes tűzön.
          A kapszlikat még melegen lehúzzuk a sütikről.




 A dióról

A dió nagyszerű forrása a telítetlen zsírsavaknak, és néhány szem dió egy-egy magas zsírtartalmú, nehéz étkezés után normalizálhatja a koleszterinszintet. 
A dió segít megőrizni a vérerek rugalmasságát is. 
A gyümölcsben ráadásul sok omega-3 zsírsav és antioxidáns is található. 
Néhány tanulmány szerint napi egy uncia dió elropogtatása segít megvédeni a szívet a betegségektől. 
Vértisztító, serkenti az emésztést, ugyanakkor bélféregűző hatásáról is ismert.
Nagyon hatékony gyomor- és bélhurut ellen.
Kutatások kimutatták, hogy a diófogyasztás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegséget nőknél.

Paprikás " kolompér"


 Van olyan ember aki nem szereti?

A magyar konyha örök klasszikusa!

        Na most őszintén .
        Apa készíti a legfinomabb paprikáskrumplit.
        Ugye lányok?
     Mindig azt mondtátok, mert ő aztán beleadott apait mármint szalonna, sonka stb
        én meg akkor még, csak úgy lájtosan.

      Hozzávalók:
  • 1 kg burgonya
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 5 dkg zsír
  • 10 dkg füstölt kolbász , vagy lecsókolbász
  • 2 ev kanál pirospaprika
  • bors

A füstölt szalonnát 1 kanál zsírral megolvasztjuk, a megtisztított és apró kockákra vágott vöröshagymát a szalonna zsírban üvegesre pároljuk.
Lehúzzuk a tűzről, és még forrón belekevejük a pirospaprikát.
A meghámozott darabolt burgonyát hozzáadjuk, majd felöntjük annyi vizzel, hogy ellepje.
Sózzuk, amikor már majdnem kész beletesszük a kolbászt és készre főzzük.



 nokedlival

 
A paprikás krumpli a kezdő háziasszonyok nagy barátja.

2013. február 15., péntek

Rongyos savanyú tojásleves


    Kedvenc leveseink egyike a tojásleves.

    Hozzávalók:
  • 5 dkg zsír
  • 5 dkg liszt
  • csipet őrölt kömény
  • fél kkanál pirospaprika
  • 2 babérlevél
  • 3 tojás
  • ecet
  • pici cukor
  • egy gerezd fokhagyma
  • pirított kenyér



A zsírból és a lisztből rántást készítünk, őrölt köménnyel, paprikával, fokhagymával kicsit pezsdülésig pirítjuk, majd felöntjük hideg vizzel.
Ecettel, cukorral,sóval,babérral ízesítjük és felforraljuk.
Egy tojás beleütünk ,és villával elhabarjuk, hogy jó rongyos legyen .
Mérsékeljük a tüzet, és még 2 tojást beleütünk, keverés nélkül 3 percig még főzzük.
Pirítóssal tálaljuk.


Az udvarlás tojás, melyből a házasság költi ki a sárkányt.

2013. február 14., csütörtök

Csokis-kókuszos szívek



   Párom nagyon szereti a csokis finomságokat .
   Most ezekkel a szivekkel leptem meg, bár én nem csak Valentin napon szoktam kedveskedni neki:)

Hozzávalók:
  • 1 csomag fagyasztott leveles tészta
  • 5 dkg vaj, vagy margarin
  • 2 kanál holland kakaópor
  • 4 ev kanál cukor
  • kókuszreszelék



A fagyasztott leveles tésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk.
Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra, fél cm vastagságúra
Összekeverjük a kakaóport a cukorral.
Olvasztott vajjal megkenjük a tésztát, majd rászórjuk a kakaós cukrot.
Majd 1,5 cm vastag csíkokat vágunk belőle,és mindkét végét felcsavarjuk, szívecske formára igazítjuk.
Sütőpapíros tepsire tesszük.
20 perc alatt 200 fokos sütőben világosra sütjük.
Bevonjuk, csokimázzal, díszíthetjük kókuszreszelékkel. 

Csokimáz:

Hozzávalók:

10 dkg porcukor
2evőkanál igazi kakaópor
2,5 dkg Rama margarin, amit egy csöppet megpuhítunk  

2evőkanál forró víz

Elkészítés:
A hozzávalókat egy mély tálban addig keverjük, amíg sima, egynemű, krémes mázat nem kapunk.






Azokban a pillanatokban, amikor minden hasztalan, szeretni akkor is tudunk, anélkül, hogy viszonzást, változást, köszönetet várnánk.

Krémes burgonyafőzelék



       Nagyon krémes burgonya-sárgarépa főzeléket készítettem, és egy kicsit különleges feltétet rá.




Hozzávalók:
  • 1/2 kg burgonya (főző)
  • 2-3 sárgarépa
  • 2 dl tejszín
  • pici szerecsendió
  • virsli
  • tojás
  • 1 fél kanál zsír
  • petrezselyem



     A megtisztított, összevágott burgonyát, és répát megfőzzük.
     Botmixerrel pürésítjük, a tejszínnel krémesítjük, fűszerezzük és virsli-tojás szivekkel,petrezselyem ,
     vagy chili szórással  tálaljuk kedves párunknak.
   
     Bezsebeljük a dicséreteket, amivel eláraszt bennünket!
     Várjuk a viszonzást Valentin nap alkalmából:)



Az életben az a legnagyobb boldogság, ha biztosan tudjuk, hogy szeretnek minket.

2013. február 12., kedd

Sztrapacska savanyúkáposztásan


 Drága Boros nagyapám nagyon szerette ezt az ételt, ilyen zord téli időben főleg.
 Kislányként mindig együtt készítettük azt a bizonyos "hordós káposztát", melyet ehhez az ételhez is,
 de csak magában olajjal megöntözve is szerettünk enni.
 Nagyapa az itteni maconkai tájnyelv szerint "nyakinak" hívta.



   Hozzávalók:
  • 1/2 kg burgonya
  • 1 tojás
  • 25 dkg liszt
  • bors
  • zsír
  • 25 dkg savanyúkáposzta
  • tejföl, vagy joghurt



   A burgonyát lereszeljük,majd a tojással,sóval és a liszttel összekeverjük.
   Forrásban levő vízben galuskaként kiszaggatjuk.
   A savanyúkáposztát átmossuk, majd zsíron átpároljuk, és összekeverjük a galuskával.
   Tejfölt, joghurtot is adhatunk hozzá a tálalásnál.



Nagyon laktató!!


2013. február 11., hétfő

Kakaóban hempergetett fánk


      Ez is fánk!!

Ördögpirulaként is hívják, a gyerekeim is nagyon szerették.


Hozzávalók:
  • 1/ liter tej
  • 1/2 liter liszt
  • 6 egész tojás
  • zsír
  • cukros kakaó



    Állandóan keverve belefőzzük a tejbe a lisztet.
    Ha kihült, egyenként hozzákeverjük 2 egész tojást ,és 4 tojás sárgáját, 4 tojás habját.
    Evőkanállal szaggatjuk a bő forró zsírba , majd ha megsült, azonnal cukros kakaóba hempergetjük.




 Jankovich Ferenc  Az egyszer kétszeri fánk


Fánkot sütött nagyanyánk... Volt öröm!
Egy üst zsír feketéllett a tüzön.
De amikor kezdett duzzadni a fánk,
Nagyanyó kiált: „Elfogyott a fánk!”
Se fánk – se fánk...

Szaladtam én a szerbe szívesen,
de ott sem volt biz egy sziporka sem...
Holott kezdett már esteledni ránk.
Ott a sok fánk, és nem volt semmi fánk!
Se fánk – se fánk...


Mit csináljunk?  Gyomrunk is korgott,
Csak szipogattuk a finom szagot.
Nyálunk kicsordult, fényesült a szánk:
csak hűlt a fánk, és parázslott a fánk...
Se fánk – se fánk...

„Átfutok a szomszédba!” – mondtam én...
„Jaj, úgy röstellem” –  húzódott szegény,
és nagyokat zötyögött nagyanyánk:
„Itt egy garmada fánk, és semmi fánk...”
Se fánk – se fánk...

Hát akkor mi legyen a vacsoránk?
Zsíros kenyérhez volt sónk, paprikánk.
Nem oly finom volt, mint valami fánk,
de került másnap jó akáca fánk,
S irral-pirral mégis kisült
az egyszeri-kétszeri fánk.

Lebbencsleves



Ahogy a lányaim nevezték anno "lepedős leves"

A nagydarab  tészták a levesben mondatták velük ezt az elnevezést.


Hozzávalók
  • 1/2 kg krumpli
  • 1 nagy fej hagyma
  • 15 dkg szalonna
  • 15 dkg nagykocka, vagy csuszatészta
  • 1 kanál pirospaprika
  • delikát



 A füstölt szalonnát apró darabokra vágjuk, kiolvasztjuk,a tepertőt egy tányérra kivesszük.
A tésztát világos barnára pirítjuk, és kivesszük ezt is a tányérra.
A kockára vágott hagymát rózsaszínűre fonnyasztjuk, majd a tepertőt és a csuszatésztát visszarakva a fazékba megszórjuk paprikával.
A kockára vágott krumplit is hozzáadjuk, és felöntjük vízzel,sózzuk pirosarannyal fűszerezzük , megfőzzük.


Az életem olyan mint a leves, örökké forró és soha sem felmelegített. XY

2013. február 10., vasárnap

Mustáros csirkemáj



    Májas ebédünk volt.


Hozzávalók:
  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 nagy hagyma
  • 1 kanál zsír
  • 2 kanál mustár
  • 1 kk bors
  • 1 kk majoranna
  • 2 kanál tejföl



    A felkockázott vöröshagymát megpirítjuk kevés zsíron, majd rádobjuk a feldarabolt májat, és puhára
    pároljuk.
    2 kanál tejfölt összekeverünk 2 evőkanál mustárral, borssal és majorannával.
    Ráöntjük a májra és összeforraljuk, galuskával, savanyúkáposztával tálaljuk.
    Sózni csak a tányéron!


  Az evés természetes. A hízás döntés kérdése. 

  - Jeffrey Eugenides

2013. február 8., péntek

Kukoricás pizza


                                                Vékonytésztás pizzár sütöttem.

  Mi nem szeretjük a vastag tésztát, hanem az alulról ropogós belül kissé lágy pizzat szoktam sütni.

  Most kukoricával szórtam meg, nem is tudom milyen apropóból, csak úgy ezt kívántuk meg.


      Tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 3 dl víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl olaj

  • 2 dl paradicsom szósz
  • 1 kis doboz kukorica
  • 20 dkg sajt
  • bazsalikom
  • oregano
  • pici cukor


   A tésztát megkelesztjük , majd vékonyra kisodorjuk, és ráöntjük a szószt, amit a fűszerekkel
   összefőztem elötte.
   Rászórjuk a kukoricát, és jól megszórjuk sajttal.
   Fél óra alatt szép pirosra megsütjük.



A szőke nő pizzát rendel. Kihozza neki a futár.
A nő kifizeti, indul be a dobozzal, de utána szól a futár:
- Héééé! Hol van a borravaló?
- De hát én nem is rendeltem bor


2013. február 6., szerda

Túrós csusza pörcösen



Akkor most jöjjön egy kis szénhidrát !

Tészta minden mennyiségben.


Hozzávalók

  • 50 dkg csuszatészta, vagy nagykocka stb
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 35 dkg tehéntúró
  • 1 nagy tejföl
  • só 




    A tésztát a szokásos módon sós vízben megfőzöm, majd meleg vízzel leöblítve, lecsöpögtetem.
    Közben a szalonnát apróra összevágom, és zsírját kiolvasztom.
    A szalonna zsírra ráöntök kb 2 dl tejfölt, és összeforrósítva ráteszem a főtt tésztát.
    Jól összekeverem, és a szétmorzsolt tehéntúrót elosztom rajta.
    A megmaradt tejföllel lelocsolom, rászórom a szalonnapörcöt, és az egészet betolom az előmelegített,
    forró sütőbe.
   5-6 percig erős lángon pirítom, és előmelegített tányérokra adagolva tálalom.




Gyerekkori emlékkönyvem idézete:


Túrós csusza mákos csík, gondolj rám, ha bolha csíp!!!