2015. május 27., szerda

Mustáros- joghurtos csirkemell zöldségekkel



Könnyű ízletes ebéd, vagy vacsora készülhet!!!

Hozzávalók:
  • 2 db fél csirkemell filé vagy egy egész csirkemell
  • 2 zsenge sárgarépa
  • kb 10-15 dkg brokkolirózsa
  • 1 nagy dobozos joghurt
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál olaj 
  • bors
  • 1 evőkanál liszt
  • 15 dkg rizs


Elkészítése:
A csirkemell filét csíkokra vágjuk,majd kis mennyiségű zsiradékon átpirítjuk pár perc alatt.
Közben vizet forralunk, és a rózsáira szedett brokkolit, a sárgarépát, kb 10 perc alatt megfőzzük.
Miután a hús is átpirult, a mustárt hozzákeverjük a joghurt feléhez, és ráöntjük a mellekre.
Pici vízzel elkeverjük,sózzuk, borsozzuk, és lefedve pár perc alatt puhára főzzük.
A másik fele joghurtba beletesszük a lisztet, egy-két kanál meleg vízzel hőkiegyenlítést végzünk, és hozzáadjuk a húshoz.
Megvárjuk míg egyet rottyan, majd beletesszük a leszűrt zöldségeket is.
Elkeverjük, majd párolt rizzsel tálaljuk.

2015. május 26., kedd

Kapros túrókrémes lepény



Hurrá, van már friss kapor a kertben, el is  készítettem az egyik kedvenc lepénykéjét a családnak,
ez lett a pünkösdi sütike a betoppanó családtagoknak.





Hozzávalók:
tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 2 dl langyos tej
  • 1 kiskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • pici só
túrókrém:
  • 50 dkg túró
  • 1 zacskó tejszínízű, vagy vaniliás puding
  • cukor ízlés szerint
  • 1 csokor friss gyenge kaporlevél
  • 4 dl tej
  • 1db tojás sárgája megkenni a tetejét




A tésztát megkelesztettem, majd kinyújtottam, és egy közepes méretű tepsibe tettem.
A krémhez a pudingot elkészítettem, majd miután kihűlt, az áttört túróval, és a vágott kaporral összekevertem, és ráöntöttem a lepényre.
Elsimítottam egyenletesre, és egy tojás sárgájával lekentem, majd fél órát sütöttem közepes hőfokon.
Kihűlve felszeleteltem, és így  várta a "fogyasztókat", akik estére megérkeztek, és jól belakmároztak belőle, nagy örömömre.

2015. május 20., szerda

Mentás banán turmix


Ismét egy  finom turmix receptet készítettem el reggelire.
Szénhidráttartalma  igen jelentős, ezért csak vigyázva ha fogyóznod kell. ( egy pohárka javasolt)
A menta íze annyira üdévé varázsolja!!


Hozzávalók:

  • 2 db banán
  • 1 nagy csokor menta (fodros,bors stb)
  • 0,5 l tej
  • csipet fahéj


Elkészítése: 2-3 személynek

A hozzávalókat összeturmixoljuk, és jóízűen elfogyasztjuk.


2015. május 18., hétfő

Tárkonyos paradicsomos káposzta


Nagyon szeretem a paradicsomos káposztát, főleg így gyenge újkáposztából.


Hozzávalók:

  • új káposzta kb csecsemőfej nagyságú:)
  • 3 dl sűrített paradicsom
  • só 
  • 1 csokor tárkony
  • pici cukor
  • 2 ek olaj
  • 2 ek liszt


Amikor még zsenge a káposzta, fordított eljárásban készítem, mint az idősebb változatát.
Vagyis előbb elkészítem a paradicsomos levet. Rántást kavarok olaj liszt keverékével,majd a sűrítményt is hozzáadom, és annyira hígítom vízzel, hogy még a káposztából kijövő lére is számítok.
Beleteszem a csíkokra vágott káposztát,sózom, pici cukrot adok hozzá,és puhára főzöm .
(hamar megfő,kerámia vagy teflonos edényben nem ragad le)
Amíg fő, megmosom a kis csokor tárkonyt, letépkedem a levélkéket,majd a főzelékbe szórom.
( ennél a változatomnál nem teszek bele tejfölt)
Melegen is ,de főleg kihűlve szeretem fogyasztani fasírttal, vagy más feltéttel.









Brokkolis-virslis pizza




Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 3 dl víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl olaj
  • 2 dl paradicsomszósz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg sajt
  • 30 dkg brokkoli
  • 5-6 db virsli
  • szalámi szeletkék
  • 1 ek oregano
  • 1 ek bazsalikom



Elkészítése:
A tésztát összegyúrjuk, kis ideig kelesztjük, majd kisodorjuk .Két közepes mérető tepsibe tesszük, (előtte kiolajozhatjuk)majd leöntjük a fűszeres szósszal, és megszórjuk a többi hozzávalóval.( a brokkolit kb tiz-tizenöt percig főzzük)
Fél-fél órát sütjük, szép pirosra.


2015. május 9., szombat

Hagymás túróval töltött csirkemell párolt burgonyával




Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemell
  • 25 dkg juhturó(vagy tehéntúró)
  • gyenge hagymaszár
  • 1 kis fej lilahagyma
  • csirkehús fűszersó
  • 1 evőkanál tejföl
  • csipet kurkuma(csak hogy szép sárgaszínű legyen a túró)
  • bors
  • zsíradék, vagy olaj a sütéshez



Elkészítése:
A csirkemellet lefejtjük a csontjáról. majd a közepébe rést vágunk, kitágítjuk, majd megtöltjük a töltelékkel.
Hústűvel összetűzzük, befűszerezzük, kevés zsiradékon átpirítjuk, majd sütőzacskóban egy fél órát még sütjük közepesen meleg hőfokon.Kihűlve szeleteljük csak.
Párolt burgonyával, salátával tálaljuk.
A párolt burgonyát nagyon könnyű elkészíteni a most divatos kerámia edényekben, mert nem ragad le, de szépen megpirul.
A felkockázott krumplit némi sóval, 1 evőkanál(zsírral ,vagy vajjal) feltesszük párolódni fedő alatt
időnként átkeverjük fakanállal.

2015. május 4., hétfő

Ananászos túrós batyu


Köztudott,hogy a túró, mindenféle gyümölccsel nagyon jól harmonizál.
Most ananásszal próbálkoztam,és nagyon meg voltam elégedve az ízvilággal.


Hozzávalók:
tésztához:
  • 500g liszt
  • fél csomag friss élesztő
  • 2,5 dl tej
  • csipet só
  • 1 evőkanál cukor
  • 8 dkg olvasztott vaj
töltelék:
  • 250 g túró
  • 1 doboz darabolt konzerv ananász
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 tojás sárgája
  • 1 cs vaníliás cukor
  • kb 1-2 evőkanál cukor


A tészta hozzávalóiból tésztát dagasztunk,majd pihentetjük egy órácskát meleg helyen.
Kb fél cm-re kinyújtjuk, 10x10 cm nagyságú négyzetekre vágjuk, és egy evőkanál tölteléket teszünk mindegyikre.
A tészta átlós sarkait összefogjuk, kicsit megcsavarjuk, és sütőpapíros tepsibe rakjuk.
lekenjük tojássárgájával, és fél órát sütjük középmeleg kb 190 fokon.
Vaníliás porcukorral megszórjuk még melegen.