2015. szeptember 26., szombat

Rózsaszín márványos virágos-pillangós torta


Egy édes kislánynak készült ez a Szülinapi torta!




                                                 Sajnos csak esti,vakus képeim vannak.


Unidekből készültek a virágok,cukormasszából a pillangók.
Házilag készült a rózsaszín fondant.
A  márványosítást úgy értem el, hogy a fondant és az unidek soft tortaburkolót kevertem.
Belül főzött vaníliakrémes töltelék van.











Apa által gyártott tortaforgatóm, nagyon szupi!


2015. szeptember 16., szerda

Rácsosalmás




Leszüreteltük a kis almafánkat,egy ruháskosárnyi termést adott.
Ami lehullott a nagy munkában, abból készítettem ezt a rácsos sütit.


Hozzávalók:
tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 7,5 dkg vaj
  • 7,5 dkg zsír
  • 10 dkg cukor
  • csipet só
  • fél csomag sütőpor
  • egy kisdoboz tejföl kb fele

a töltelékhez:

  • 1-1,5 kg alma (már lereszelve)
  • fahéj
  • cukor(az alma édességétől függő)
  • 1 kk gyömbérpor vagy egy körömnyi reszelt gyömbér(elmaradhat, de nagyon jó benne)
egy tojás  sárgája lekenni,porcukor a szóráshoz




Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük,én egy kicsit megszoktam párolni hogy a leve elfőljön, más csak kinyomkodja a levét.Beízesítem fahéjjal, cukorral a mi ízlésünk szerint,(gyömbérport is szoktam bele)és félre teszem hűlni.
A tésztához a lisztet, sütőport, elmorzsolgatom a zsiradékkal, majd hozzáadom a tojást,a cukrot, és óvatosan adagolva a tejfölt.
Vigyázzunk, ha nagyobb tojásunk volt,akkor lehet kevesebb tejföl is elég lesz.
Tehát amikor összeállt a tészta, ketté osztjuk, egyik részét kinyújtjuk, és egy közepes sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük.
Rászórunk a sütőpapírra egy-két kanál zsemlemorzsát,majd
ráhalmozzuk az almatölteléket, eloszlatjuk rajta simára.
A másik fél tésztát is kinyújtjuk, és kb egy cm -es csíkokat vágunk amelyekkel berácsozzuk a tölteléket.
Megkenjük tojássárgájával, és kb 35-40 percig sütjük közepes hőfokon.
Miután kihűlt,csak akkor szeleteljük fel.:) (ha kibírjuk addig)






Köszönet: hahópihének a recepttért.

2015. szeptember 6., vasárnap

Esküvői sütisasztal II.rész

Tehát mint az első részben írtam, http://konyha-labor.blogspot.hu/2015/08/eskuvoi-sutisasztalra.html  olyan sütiket készítettem a lagziba, amit már többször teszteltünk.
Így a recepteket a linkben találjátok.

Sütinyalókák



A lagziban sok gyerek volt, nekik, és a különlegességekre nyitott feltőtteknek is szántam a sütinyalókákat.
(gyorsan elfogyott)




Kakaós-mogyoró-krémes linzer



a tészta ugyanaz ,mint a linkben,(nekem ez vált be)a csokis mogyorókrémmel ragasztottam össze,és csokis tortadarával díszítettem

Göngyölt linzer (Sári szelet)  meggyel a szélében,dióval a közepében



Mákos-szezámos rudacskák

 köszönet Ildikónak a receptért   http://ildikokki.blogspot.fi/2013/10/makos-szezammagos-rudacskak.html




Sajtos -mákos perec





Habroló
(levelestésztából ,tojásfehérjehabbal)



Tündértorták  
http://konyha-labor.blogspot.hu/2015/09/csokis-kremsajtos-cupcake.html




Napraforgótorta (Mogyorókrémes)

http://konyha-labor.blogspot.hu/2015/09/mogyorokremes-napraforgostorta.html



Csokitorta (vaníliás)




Az esküvői sütisasztalra I rész
http://konyha-labor.blogspot.hu/2015/08/eskuvoi-sutisasztalra.html


2015. szeptember 1., kedd

Mogyorókrémes napraforgóstorta



A lányom esküvőjére készítettem ezt a tortát , ahol a napraforgók adták a fő hangsúlyt a dekorációban, és a menyasszonyi csokorban is.




Kiskukta receptjét használtam a tortalaphoz   http://kiskukta.blogspot.hu/2010/11/tortalap.html

Hozzávalók: a tésztához:

  • 2 db legalább 70 g -os tojás
  • 100 g cukor+ 40 g a habba
  • 175 g liszt
  • 75 ml tej
  • 75 ml olaj
  • 1/2 cs sütőpor
krém:
  • 1 kis doboz kakaós-mogyorókrém
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg búzadara+kb 3,5-4 dl tej
  • 1 evőkanál rumaroma
burkolat: vajkrém a cukormassza alá/ 6 dkg margarin+6 dkg porcukor habosra keverve
                kész cukormassza                                                                    .http://www.cukraszdiszkont.hu/shop.php?id=5500628&idtip=1&idkod=226&valasztas=konkret_termek



Elkészítése:
Egy 20 cm -es szilikon tortaformában sütöttem meg a két tojásos piskótát tűpróbáig.
Kettévágtam, kihűtöttem,majd készítettem egy jó kemény tejbegrízt.
Ezt is nagyon langyosra hűtöttem, majd hozzákevertem a kakaós mogyorókrémet.
Felvert tejszínnel lazítottam az állagán, és rumaromával ízesítettem.
A lapokat megkentem ezzel a krémmel, majd külön készítettem egy vajkrémet ,amivel bevontam vékonyan a tortácskát.Egy éjszakát hűtőben tartottam, majd kinyújtottam a kész cukormasszát keményítőn.
Ráborítottam a burkolást, és elkezdtem simogatni először a tetejét, majd az oldalát is .
Körbevágtam a lelógó részeket, összegyúrtam, cukorfátyol sablonra tettem, rágörgettem a sodrófát, így szép mintázatot kaptam, majd egy kb 2,5 cm csikot vágtam belőle, a torta körfogatával azonosan.
Cukros vízzel megkentem a torta oldalát alul, és ráillesztettem a "szalagot".
A már előre elkészített napraforgó virágokat ,pillangókat vajkrémmel ragasztottam a tetejére.
A barna részt úgy kaptam, hogy kakaóport gyúrtam a sárga cukormasszába.
A torta aljára is jutott még egy "kigyócsík", amit villával lapítottam le.

Csokis-krémsajtos cupcake






Sokáig keresgéltem jó tészta reményében a neten, végül is Apróséf receptjénél maradtam.
Nem bántam meg, nagyon omlós tésztájú tündértortát sikerült sütnöm.
Egy-két órát eltöltöttem a díszek elkészítésével, de nagyon élveztem az apró pillangók,szívecskék,
napraforgók mintázását.






 köszönet Apróséfnek

Hozzávalók:
a tésztához
  • 100 g vaj ( nem margarin)
  • 1,5 dl kristálycukor
  • 2 db tojás
  • 2,5 dl liszt
  • 0,5 evőkanál sütőpor
  • 2 dl tejszín
  • 120 g jó minőségű magas kakaó tartalmú étcsoki (olvasztva)
a krémhez

  • 150 g krémsajt
  • 110 g vaj ( nem margarin)
  • 2 dl porcukor
  • 100 g étcsoki
díszítésre:
  • cukormassza

Elkészítése:
A puha vajat kikevertettem a cukorral,a tojássárgákkal.
A sütőport hozzáadtam a liszthez, és a vajas krémhez kevertem, miközben lassan öntöttem hozzá a tejszínt.
Végül a vízgőz fölött megolvasztott csokit is belecsorgattam.
Fagyis kanállal adagoltam ki a muffinformákba, így szép egyformák lettek.
20 percig190-200C fokon sütöttem,letakartam,csak másnap krémeztem,díszítettem.
Reggel elkészítettem a krémet.
Amíg jó alaposan a vajat és a porcukrot elkevertettem a robotgéppel, addig megolvasztottam a csokit.
Belecsorgattam a vajaskrémbe, s ezzel is hagytam jól kihabosodni, végül a krémsajt is belekerült .
Hűtőben hagytam kicsit kihűlni, majd habzsákba tettem,és csillagcsővel spirál alakban ráhalmoztam a muffinok tetejére.
Erre kerültek díszítésnek a kisebb nagyobb napraforgók, pillangók, szívecskék.( azt nagyon bánom, hogy a félretett szórócukor lemaradt róla):(
A másik fajtának a közepét kifúrtam, és a krémet bele nyomtam a lyukba.
Ennek a tetejére cukormasszából kis tetőket csináltam úgy,hogy először cukorfátyol sablonnal megmintáztam, majd kis köröket vágtam ki belőle.


 Nagyon szép kis dísz kapszlikba tettem egy részüket /kár hogy    nincs nagyobb kép./