2016. március 26., szombat

Mézes-grízes krémes



Ezt a sütit laktózmentesen készítettem, de a zárójelbe tett hozzávalókat kicserélve az eredeti receptjét kapjuk.


Hozzávalók:
tésztához
  • 50 dkg liszt
  • 6 ev kanál méz
  • 8 dkg vaj (laktózmentes)
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 3 ev kanál tejföl( laktózmentes)
  • 1 csipet fahéj (őrölt)
  • 1 csipet szegfűszeg(őrölt)
  • 1 kiskanál holland kakaó
a krémhez:
  • 7,5 dl tej   (laktózmentes)
  • 20 dkg vaj ( laktózmentes)
  • 18 dkg porcukor
  • 15 dkg búzadara
  • 2 vaníliáscukor
máz:
  • 20dkg tortabevonó 52%
  • 2 evőkanál olaj


Elkészítése:
A mézet, a fűszereket,a vajat,cukrot,a tojásokat gőz felett összemelegítjük.
Óvatosan belekeverjük a szódás lisztet, és összegyúrjuk.
Alufóliába csomagolva egy éjjelt hűtőben pihentetjük.
Másnap lemérjük a tészta összsúlyát, majd ezt négyfelé vesszük, és sütőpapíron kinyújtjuk.
Megszurkáljuk villával, majd tepsihátán, sütőpapíron megsütjük.




A krémhez a darából, a tejjel jó sűrű tejbegrízt főzünk,majd kihűtjük.
A vajat a porcukorral,vaníliával összekeverjük habosra,majd a grízt apránként hozzáadjuk.
Jól kikeverjük,és a mennyiséget három részre osztjuk.
A tésztalapokat megkenjük a krémmel,kicsit lenyomkodjuk,hogy a lapok tömörüljenek a krémmel.
Gőz felett megolvasztjuk a tortabevonót ( amibe olajat kevertünk)kicsit hagyjuk hűlni,majd kanalanként csorgatjuk rá a mázt.(én nem kenegetem el, ha nem hagyom szépen terülni)
Mikor már kicsit megdermedt,vékony pengéjű késsel bevagdosom a csoki tetejét,olyan nagyságra,amilyen szeleteket akarok,így majd szeleteléskor nem törik.
Minimum 24 óra, de még jobb ha két napot hagyjuk puhulni.




2016. március 23., szerda

Két emeletes tejszínes csokitorta



30 szeletes tejszínes-csokitorta






Szülinapra készült.
Egy 26 cm és egy 18cm sütőben sült.
Nagyon sok magas kakaóvaj tartalmú csokiból, és nagyon sok habbal.

2016. március 19., szombat

Húsvéti ajánló 2016



Ezzel a bejegyzésemmel azoknak kívánok segítséget nyújtani, akik még nem találták ki, mi is kerüljön a közelgő ünnepi asztalra. Válogassatok,  a már kipróbált receptjeimből!

Céklasaláta


Kelt tészták:



Nyuszifészek minden földi jóval



Nyuszi fészekben


Sós aprósütemények:


Zöldfűszeres sajtkrémes csavart



Sós mákos rudacskák




Szakállas pogácsa


Juhtúrós újhagymás csigák



Sajtos locsoló ropogós



Zöldséges sonkás sajtos muffin



Torták:

Mézeskrémes torta

Sütik:


Hartyáni krémes



Négylapos karamellkrémes


Mandulamag


sportcsokinyalóka


Húsvéti mogyorólikőr


Minden kedves olvasómnak, vendégemnek, látogatómnak békés, húsvéti ünnepeket kívánok!




2016. március 12., szombat

Citromos túrótorta





Hozzávalók:
tésztához:

  • 25 dkg darált keksz
  • 10 dkg margarin
töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 2 citrom
  • 2,5 dl tejszín
  • 20 g zselatin
  • 10 dkg porcukor
díszítéshez: 15 dkg daráltkeksz,étcsoki


Elkészítése:
A kekszalaphoz megolvasszuk a margarint, és elkeverjük a morzsával.
Veszünk egy kapcsos tortaformát, ( én egy négyszögletű szilikonba tettem)ha kerek kb 24 cm.
Belenyomkodjuk a masszát,hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.
A túrót villával összenyomkodjuk,(aki krémesebbre szeretné mixelheti is) hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat,porcukrot,a felvert tejszínt.
A citrom levébe beletesszük a zselatint, majd mikróban kicsit megmelegítjük.
Végül belekeverjük a  zselatint a túrósmasszába, és ráöntjük a kekszalapra.
Eligazgatjuk, lefóliázzuk, és 2-3 óráig hűtőbe tesszük.
15 dkg morzsából készült hozzá a kekszgolyó díszítésnek.


Sonkával sajttal töltött csirke........


Töltelékkel kísérleteztem.
Az eredmény kitűnő lett,a füstölt sonka íze,és a füstölt friss sajt kitett magáért.
A petruska pedig helyet engedett maga mellett az ízharmónia játékban.

Hozzávalók:

  • 1 tölteni való csirke kb 1,5 kg
  • 2-3 db zsömle
  • 10 dkg füstölt főtt sonka
  • 2 csokor petrezselyem
  • 2 tojás
  • 1 kávés kanál majoranna
  • 2 evőkanál füstölt friss sajt ( túró jellegű Lidl -is) vigyázzunk mert sós!
  •  só
  • 1 kis fej vöröshagyma reszelve
  • zsír
  • 1 dl sör
  • tej



Elkészítése:
A konyhakész csirkét megmossuk, letörölgetjük, majd kívül belül besózzuk.
A töltelékhez a zsömléket szeletekre vágjuk, kissé megpirítjuk, majd megáztatjuk a tejben. Hozzáadjuk a kockákra vágott sonkát, petrezselymet, tojásokat, sajtot, hagymát,fűszereket,jól összekeverjük.
Beletöltjük a masszát a csirke hasüregébe, a combjai bőre alá .
Összetűzzük, vagy varrjuk, és letakarva alufóliával 1,5 óráig kb 160 fokon sütjük.
Takarás nélkül még sörrel locsolgatva pirosra sütjük kb 30-40 perc alatt.
Másnap hidegen vágjuk fel,krumplipürével, salátával tálaljuk.







2016. március 5., szombat

Zölségekkel göngyölt karaj



    Adva volt egy pár szelet karaj......
    Ha már jön a tavasz ,akkor színesedjünk:) 

Hozzávalók:

  • 6 szelet sertéskaraj
  • 1 db nagyobb sárgarépa
  • kb fél kg brokkoli szár nélkül
  • 2-3 evőkanál csemegekukorica
  • bors
  • pirosarany
  • újhagymaszár
  • 2-3 db sajtszelet
  • 1 evőkanál kókuszzsír


Elkészítése:
A karajszeleteket kiklopfoltam,és ráhelyeztem egy nagyobb  darabb alufóliára(ezzel könyebb lesz majd feltekerni).

Megszórtam sóval,frissen darált borssal, majd sűrűn bepöttyöztem pirosarannyal.(ennél a pontnál ha valaki nem diétázik, akkor kolbászdarabkákkal is megrakhatja)
Meghintettem még felmetélt újhagymaszárral,tejeskukorica szemekkel,majd egy levesben  főtt sárgarépát ráhelyeztem a közepére.,köréje párolt brokkolik sorakoztak,majd sajtszeletekkel beborítottam, és a fólia segítségével feltekertem.
Zsineggel megkötöztem 3-4 helyen, hogy szorosan záródjon, majd tepsibe tettem, és letakarva egy órát sütöttem, majd takarás nélkül még 15 percig.
Csak hidegen szeleteltem fel.
A sütőben  a tepsi melett fóliába csomagolva sült a salátához való cékla.
A salátadarabkák és a kockázott sült céka balzsamecettel, szőlőmagolajjal öntözve került a husi mellé.








2016. március 1., kedd

Gyömbéres meggyes-túrós csúcsok



Vasárnapi"bűnözésnek" szántam.
Gyorsan összeállítható, egyszerű kevert süti.
A varázsa a meggytől eredő szaftosságán, a méztől, és a különleges aromájú frissen reszelt gyömbérttől adódik.


Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 50 dkg túró
  • 30 dkg meggy
  • 5 dkg mazsola
  • 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 3 db tojás
  • 1 dl joghurt
  • 1 cs sütőpor
  • 2 evőkanál méz
  • 15 dkg barnacukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • porcukor( megszórni)



Hozzávalók:
A joghurtot elkeverjük a barnacukorral, a kicsit meglangyosított mézzel, tojásokkal, majd a többi hozzávalókkal is. A tetejére pötyögtetjük az egy evőkanál barnacukorral, fahéjjal megszórt meggyet, mazsolát. Sütőpapíros közepes tepsiben kb 40 -45 perc alatt 180 fokon pirosra sütjük.
Kihűlés után megszórjuk porcukorral.