2013. augusztus 18., vasárnap

Kelt almásrétes ünnepi köntösben





Ilona napra almás sütit szoktam készíteni, most egy rétes filing sikeredett,
kicsit ünnepélyes formában.




Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 3,0 dkg élesztő
  • 1 dl olaj
  • 1 tojás+1kenni
  • 2 ek cukor
töltelék:
  • kb 1,5 kg  alma
  • fahéj
  • cukor (az alma édességétől függ)





A lisztet átszitáljuk, majd a felfuttatott élesztőt a tejjel cukorral is hozzáadjuk.
Beletesszük a tojást,a sót,végén az olaj is belekerül.
Jól kidolgozzuk, majd hagyjuk kelni egy fél órát melegen.
Háromfelé vesszük,kb. 33x25 cm téglalappá nyújtjuk.
Hosszabbik felére középre halmozzuk a fahéjas almatölteléket,vízszintesen 2cm-ként bevagdossuk.
Felváltva egymásra hajtogatjuk a csíkokat, hogy befedje az almát.
Tojássárgájával megkenjük, és fél órát sütjük 175 C fokon középmelegen.