2014. április 12., szombat

Mákvirág


 
Mákvirágot készítettem az én drága páromnak Gyula napra.



  Hozzávalók:
   
      Tészta:
  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 6 dkg cukor
  • 0,5 dl olaj
  • 1 tojás sárgája +1 kenni
  • vaníliás cukor 
      Töltelék:
  • 8 evőkanál darált mák
  • 8 evőkanál porcukor
  • 5 dkg olvasztott vaj



Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk, kicsi cukros tejben, majd az átszitált liszthez adjuk az 1 tojássárgáját, a többi tejet, az olajat, és egy csipet sót.
Jó hólyagosra kidagasztjuk, majd kelesztjük meleg helyen a kétszeresére.
Amikor már megkelt kb. 1 óra, kinyújtjuk 30x40 cm-re.
Rákenjük az 5 dkg olvasztott vajat, megszórjuk a porcukros darált mákkal, és feltekerjük.
Sütőpapíros  tepsiben koszorú alakzatúra igazítjuk,majd 2-2,5 ujjnyi vastagra bevagdossuk.
Kicsit kifordítjuk a szeletkéket, majd lekenjük tojással, és még pihentetjük 30 percig.
Szép pirosra sütjük először erősebb 200 fokon 10 percig, majd 180 fokon 15 percig.
Porcukorral is megszórhatjuk, nekem így is tetszett a színe.