2014. április 14., hétfő

Vadas jellegű hús szalvéta "gombóccal"



Azért vadas jellegű ennek az ételnek a neve, mert se vadat, se pácot nem látott, de azért elég jól utánoztam az ízét.
Későn gondoltam ki, hogy a férjem egyik kedvencét főzzem meg a névnapjára, de már felkészültek az ízlelőbimbói a vadasra.



Hozzávalók: 2 személyre
  • 50 dkg sertés tarja
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér 
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 babérlevél
  • 2-3 borókabogyó
  • ecet
  • 2 ev kanál mustár
  • szemes bors
  • 1 leveskocka
  • 1 dl tejföl
  • 2 dkg liszt
  • 1 evőkanál zsír
  • pici cukor
Elkészítése:
A zöldségeket annyi vízzel öntjük fel amennyi ellepi, és sóval borssal, babérlevéllel, borókával, leveskockával puhára főzzük.
Közben a húst a fej hagymával megsütjük.
Mikor a zöldségek megfőttek, kivesszük a babért és a borókát, majd botmixellel pürésítjük.
Ízesítjük mustárral, pici cukorral, majd meghintjük liszttel és hozzákeverjük a tejfölt majd a húsra öntjük.


Szalvétagombóc

Nem ragaszkodom a gombócozáshoz, inkább a szalvétatechnikát szeretem.
  • 3 db szikkadt zsemle
  • 1 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 10 dkg liszt
  • petrezselyemlevél
  • húsleves
  • késhegynyi kurkuma
Elkészítés:
A zsemléket feldaraboljuk ,majd kicsit megpirítjuk, és elkeverjük a tejjel, tojással, petrezselyemlevéllel, sóval liszttel és még annyi vízzel (vagy jobb ha van húslevessel), hogy szépen összeálljon.
Kurkumával színesítettem.
Egy vászon kendőbe csomagoljuk, úgy mint a szaloncukrot, és lobogó vízbe fél óráig főzzük.
Kihűlés után szépen szeletelhető.