Kipróbáltam egy olyan meggyes rétes tölteléket, amelynek alapja jó kemény tejbegríz.
Sok lett a gríz , de a meggyek már az utolsó szemek voltak a kis fánkról, ezért ribizlivel
helyettesítettem a másik rúdnál.
- 1 cs 8 db -os réteslap
- 30 dkg meggy , vagy fele ribizli
- 1-2 kanál zsemlemorzsa
- 7 dl tej
- 10 dkg búzadara
- 5 dkg margarin
- 1 citrom héja
- cukor tetszés szerint, vagy édesítő
- olaj
A meggyet többször átmossuk, majd kimagozzuk, megszórjuk cukorral.
A tejből, a búzadarából, margarinból,tetszés szerinti cukorból jó sűrű masszát
főzünk.
Kihűtjük, majd belereszeljük a citromhéját.
A réteslapokat kibontjuk, 4-4 lapra vesszük.
Külön külön megkenjük olajjal, és rárétegezünk a grízt, majd a meggyet kinyomkodjuk,
rátesszük a masszára,megszórjuk a zsemlemorzsával.
Óvatosan felgöngyöljük, lekenjük olajjal,majd fél órát sütjük.
Kisülés után egy vizes konyharuhával letakarjuk a tepsit,egy pár percre.
Így szépen lehet szeletelni,mert megpuhulnak a lapok a gőzben és nem törik.
Porcukorral megszórva tálaljuk.
Vicc:
A sánta bemegy a cukrászdába
- Jó napot kívánok. Van rétes?
- Sajnos nincs.
A sánta elindul az ajtó felé.
Közben bejön egy kis fiú, kér egy rétest, kifizeti és kimegy.
A sánta visszamegy és megkérdezi
- Nekem mért nem adott rétest?
- Hát tudja: Aki nem lép egyszerre...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése