Emléket idézek!
A múlt nyáron ,amikor a lagzinkba készítettem ezt a laskát,( mi csak így hívjuk) nem írtam le a receptjét időhiány miatt.
Most pótolom.
Mivel még nem csináltam ezelőtt ilyen sütit, nagyon nagy körültekintéssel fogtam hozzá.
Az első fél adag az ízét, a második a tészta állagát tesztelte,majd a méretekben is sikerült eltalálnom a nekem kedvezőt.
Emlékszem meleg nyár volt, a tallérok kisütése nem kis fizikai teljesítmény volt,izzadtam is rendesen
"csepegett az eresz"ahogy nagyanyám mondaná:)
Hozzávalók:
- 90 dkg liszt
- 2 db tojás
- 25 dkg sajt
- 25 dkg margarin
- 3-3,5 kávéskanál só
- 1 csomag sütőpor
- 2 dl tejföl
- 0,5 dl tej
- 1,5 kávéskanál őrölt kömény
Elkészítése:
A lisztbe belemorzsoltam a margarint,hozzáadtam a sütőport,a köményt ,a sót( nagyon lényeges a mennyiség) a tojással elhabart a tejet, a reszelt sajtot, és a tejfölt, majd összegyúrtam.
Nem túl lágy tésztát kell kapjunk! Még biztonságból megkóstoljuk elég sós-e? Ki kell hogy érződjön a só íze, mert akkor lesz élvezhető a tallér.
kb fél órát pihentetjük, majd ezután következik a gombócolás.
Azért,hogy egyformák legyenek, én fém fagylaltos adagoló kanállal mértem ki a tésztát.
A gázon felmelegítettem a kölcsönkért öntöttvas sütőt,( jó öreg volt, és jó súlyos) majd szép barnás-pirosra sütöttem a tallérokat.
A sütő felett volt egy polc, arra ráállítottam egy órát, és onnan figyeltem a sütési időt:)
Zacskóba csomagolva várták a lagzi eljövetelét.
Szia, próbáld ki egyszer úgy, hogy a lisztet 7o%-ban kicseréled zabpehelyre, vagy kukoricára, de a tönköly és egyéb más lisztek sem rosszak! A maradék 3o% legyen csak sima fehér liszt. A zsiradékot felesen, zsír és margarin keverékére cseréld le. Án 7o deka lisztet 1 tojást, 23 deka zsiradékot (mert ha 25, akkor sütésnél kifolyik a formából), sót, tejfölt használok és a sütőport van amikor szódabikarbónára cserélem, de van, hogy el is hagyom, semmivel sem rosszabb!
VálaszTörlésNagyon köszönöm,kipróbálom.
VálaszTörlésAkkor nem mertem kisérletezni, nem tudván a "násznép" reakcióját,de magunknak szeretek kipróbálni új dolgokat főleg a reform étkezés terén.