Isteni étel! Főleg frissen fogott halból.
Hozzávalók:
1 kg ponty filé kb 1,5 kg ponty
2 db vöröshagyma
2 evőkanál zsír
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál pirospaprika
cseresznyepaprika
1 kávéskanál bors
só
2 dl fehér száraz bor
1-2 kanál lecsó
A halat kifilézzük,vagy kifiléztetjük / az én esetemben/ majd felkockázzuk, besózzuk.
A megtisztított hagymát apróra vágjuk, a zsíron megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával.
Beletesszük a filét, borssal, fokhagymával ízesítjük, felöntjük a borral.
A bor nem csak azért kell , mert jó ízt ad neki , hanem mert nem hagyja hogy a halhús szét essen.
Lassú tűzön tíz-tizenöt percig a lábosban rázogatva főzzük. Keverni nem szabad.
Galuskával, csuszatésztával tálalhatjuk.
A ponty az egyik legelterjedtebb hal és egyben a legkedveltebb horgászzsákmány Magyarországon. Hazánkban három alfaja él: a nyurgaponty, a tőponty és a nemes, vagy másképpen tükörponty.