Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok !
2013. március 31., vasárnap
2013. március 30., szombat
Kelt Nyuszi fészek minden földi jóval
Töltött kalácsot készítettem , amibe sok sok finomságot pakoltam bele.
A kalács tésztáján nem változtattam a jól bevált receptet használom már jó ideje,kicsi ízesítésekkel variálva.
Mivel húsvéti kalács, ezért sonka, kolbász , tojás, elmaradhatatlan belőle,a sajtot, pici tejfölös tormát már csak kísérletnek szántam.
A snidlinget szó szerint a hó alól csipegettem ki.
Hozzávalók: tésztához
50 dkg liszt
2 tojás sárgája+ 1 a kenéshez
2,5 dl tej
fél élesztő
10 dkg margarin
só
1 k kanál cukor
1 csokor friss snidling
töltelék
15 dkg sonka
8 dkg kolbász
10 dkg sajt
2+2 db főtt tojás
1 evőkanál szárított petrezselyem
2-3 kanál tejföl
pici ecetes torma
A tésztát kenyérsütő dagasztójával kevertettem ki, majd kivettem, és még 45 percig kelesztettem.
Addig elkészítettem a tölteléket.
Összevagdostam a hozzávalókat kolbászt, főtt sonkát, főtt tojást ,sajtot közel azonos kockákra.
A tésztát miután megkelt kissé átgyúrtam, és elosztottam hat egyenlő részre.
Majd egyenként megkentem tejföllel, késhegynyi ecetes tormát szétkentem rajta, és megszórtam a többi hozzávalókkal.
Feltekertem, majd fészkeket alakítottam ki úgy ,hogy a tészta rudat megcsavartam vízszintesen S alakba, majd függőlegesen lenyomtam a tepsire.
3-at megraktam a maradék töltelékkel 3-at fél főtt tojással.
/ a tojásokat letakartam pici fóliával, mert féltem hogy nagyon megégnek/
Lekentem tojással a tésztát és még 20 percet tovább kelesztettem, majd sütöttem előmelegített sütőben egy bő órát 180 fokon.
Ákom, bákom, berkenye,
szagos húsvét reggele,
leöntjük a virágot,
visszük már a kalácsot!
2013. március 29., péntek
Sajtos locsoló-ropogós
Finom, nagyon egyszerű sós-sajtos ropogtatni valót készítettem ma.
Hozzávalók:
- 47 dkg sima liszt
- 10 dkg rétesliszt
- 1 dl tej
- 3 db tojás sárgája
- 25 dkg margarin
- só
- sajt / mák/ szezámmag,/ lenmag stb
Összegyúrjuk, 1,5 cm magas téglalapra formázzuk, ebből lehet különböző formákkal
kiszúrni a tésztát.
Sütőpapíros tálcára tettem a kiszúrt tésztát, és hűtőben egy órát pihentettem.
A hűtési idő végén átügyeskedtem a tésztát a papír segítségével egy közel azonos tepsibe,
megkentem tojássárgájával, majd megszórtam füstölt sajttal. / Lehet más szórást is alkalmazni/
Forró sütőbe toltam, és 25-30 percig sütöttem.
Fazekas Anna: Húsvéti vers
Kásás lett a hótakaró,
olvadozik, szörcsög a hó,
beisszák a szomjas rögök,
szellő jár a tar fák között.
olvadozik, szörcsög a hó,
beisszák a szomjas rögök,
szellő jár a tar fák között.
Ám a pocs-pocs, vizes földbül
hóvirág-szár kél, kizöldül,
bokrok ágán bársony barka,
közeledik húsvét napja.
hóvirág-szár kél, kizöldül,
bokrok ágán bársony barka,
közeledik húsvét napja.
Készül hímes, piros tojás,
megkezdődik a locsolás.
Húsvét hétfőn egész nap,
aki öntöz, tojást kap.
megkezdődik a locsolás.
Húsvét hétfőn egész nap,
aki öntöz, tojást kap.
2013. március 28., csütörtök
Húsvéti mogyorólikőr
Ünnepi likőrt kísérleteztem ki, most mogyoró ízben.
Hozzávalók:
- 3 dl zsíros tej
- 3,5 dl tejszín
- 1 dl tiszta szesz
- 1 mogyoró ízű Aranka pudingpor
- 1 doboz tejszínes mogyorólikőr aroma
- 10 dkg cukor
A pudingport beletettem ebbe az elegybe, és gépi habverővel egy-két percig összekevertem.
Végül hozzáöntöttem a szeszt, és üvegbe töltve a hűtőben hűtőm.
hóbuckára települtek,
kémlelik a fehér tájat,
ennyi havat sose láttak.
Közeleg a húsvétünnep,
ágaskodnak tapsifülek,
gondtól feszül sok nyuszifej,
ily nagy hóban tenni mit kell?
Itt a sok szép, hímes tojás,
hóban vinni azt nem szokás,
megdermedne nyulak lába,
összetörne a tojása.
Megszületett a megoldás,
ép marad a piros tojás.
Postára fut nyuszi Pista,
kérését már meg is írta.
Távirat megy Télapónak,
küldjön szánkót, de már holnap!
Ők maguk meg csizmát vesznek,
így mennek a gyerekekhez.
2013. március 26., kedd
Húsvéti dekorációm
Elkészültem egy-két Húsvéti dekorációval.
Az idén a húsvét hétfőt idősebb lányoméknál töltjük, és ugye vendégségbe menni ajándék nélkül
nem illik, ezért az is van közte.
“Az egyik legértékesebb ajándék, amit anya a gyermekének adhat, a jó példa.” (ismeretlen)
2013. március 25., hétfő
Zabpelyhes-diós lepénykék
Ma ismét zabpelyhes kísérletet végeztem.
A páromnak nagyon bejönnek ezek a sütik.
Hozzávalók:
- 5 dkg Zabpehely
- 5 dkg Tönkölybúza liszt( teljeskiőrlésű)
- 10 dkg fehér liszt
- 10 dkg margarin ( puha)
- 2 tojás
- pici rumaroma
- kakópor ízlés szerint
- 10 dkg cukor
- 5 dkg durvára vágott dió
- fél sütőpor
A gombóckák elfognak terülni, erre számítani kell,ezért legalább 8 cm -re legyenek egymástól,
mert különben összefolynak. 25 percig sütjük, 180 fokon.
Puha lett, nem volt ideje megmutatnia , hogy később kemény lesz vagy nem.
Boldogság nélkül az élet tébolyult és szánandó kísérlet marad.
2013. március 23., szombat
Bólyi túrós
Talán a 80-as évek óta hagyomány nálunk ez a fajta sütemény, akkor jött divatba a lusta
asszonyosság, a rohanó világ kezdetén.
Édesanyám hozta haza emlékszem, a munkahelyén hallotta a kolléganőitől.
Megtetszett nem csak azért mert gyors, hanem az állaga is olyan amilyent szeretünk.
Meglehet bolondítani reszelt almával, meggyel, idénygyümölcsökkel, mert a túróhoz majdnem
minden gyümölcs illik.
Hozzávalók, a mi családunknál
- 25 dkg porcukor
- 25 dkg liszt
- 50 dkg túró
- 10 dkg Ráma
- 1 sütőpor
- 2-3 alma, vagy más gyümölcs vagy mazsola
- 1 vaníliás cukor
- fahéj
- gyömbér por
- 4 dl tej
- 4 egész tojás
Elkészítése nagyon egyszerű!
A porcukrot összekeverjük a liszttel, és a sütőporral,a túrót pedig a vaníliás cukorral.
A ráma 2/3-val kikenjük a tepsit, majd a lisztes keverék felét beleszórjuk egyenletesen elosztjuk.
A túrót is rátesszük, majd a reszelt alma következik amelyet meghintünk egy kis fahéjjal, és egy
picike gyömbér porral.
A lisztes keverék másik részét rászórjuk, majd a tejet összekeverjük a tojásokkal, és ráöntjük a
tetejére.A maradék rámát rámorzsoljuk+ kiskanál fahéj, és mehet is a sütőbe fél órára.
Akkor jó ha már megpirult a teteje.
Húsvét közeleg...
Húsvét közeleg, jönnek az ünnepek
Virágillat a légben, böjti szelek az égen
Tulipánok, nárciszok, nyílnak már a jácintok
A madarak is vidámak, a magasban cikáznak.
Kicsi nyuszi fut a réten, a ragyogó napsütésben
Vártam régen, tavasz jöjjön, húsvét fényben!
Napsugaras csillag réten, villanó kék csoda égen!
Mindig megjönnek a gólyák, az ébredést visszahozzák.
Az ébredés, feltámadás, hisz az élet olyan csodás.
Ha lehet ma egy dolgot kérnem, húsvéti megváltás fényben,
Tudjam a napjaim élnem, és akkor érdemes itt lenni nékem!
Virágillat a légben, böjti szelek az égen
Tulipánok, nárciszok, nyílnak már a jácintok
A madarak is vidámak, a magasban cikáznak.
Kicsi nyuszi fut a réten, a ragyogó napsütésben
Vártam régen, tavasz jöjjön, húsvét fényben!
Napsugaras csillag réten, villanó kék csoda égen!
Mindig megjönnek a gólyák, az ébredést visszahozzák.
Az ébredés, feltámadás, hisz az élet olyan csodás.
Ha lehet ma egy dolgot kérnem, húsvéti megváltás fényben,
Tudjam a napjaim élnem, és akkor érdemes itt lenni nékem!
2013. március 22., péntek
Zsályás csirkecomb zöldséges körettel
Kísérletezős kedvemben voltam, és a zsályát próbáltam a csirkecombhoz, és a mi ízlésünkhöz
kötni.
Nekem bejött, a drágám kicsit húzgálta az orrát, de barátkoznia kell az idegen ízekkel.
Hozzávalók:
4-5 alsó csirkecomb
1 csippentés szárított zsálya ( friss jobb lenne)
2-3 kanál tejföl
só
bors
hagyma
zöldség keverék
tönköly liszt
tojás
A csirkecombokat megtisztítjuk, majd az előre elkészített hagymás pörkölt alapra tesszük.
Átpirítjuk egy kissé és felöntjük pici vízzel, amelyhez hozzáadjuk a tejfölt, majd a zsályát sót, borsot.
Mielőtt kész lenne , hozzáadjuk a mirelit zöldség keveréket, és ezzel no meg egy kis tönkölyös nokedlivel tálaljuk.
Visszajött a téli idő,
Borult az ég, ne, de minő
Dolog az, hogy tavasszal
Esik az eső, havasan.
Vártuk március idusát,
A nyíló tavasz hajnalát.
Biz’ a dátum megérkezett,
De a tavasz elkésett.
Unos már a télikabát,
A szép tavasz szebbik arcát,
Mint Messiást, úgy várjuk,
Karunkat vágyón kitárjuk.
Borult az ég, ne, de minő
Dolog az, hogy tavasszal
Esik az eső, havasan.
Vártuk március idusát,
A nyíló tavasz hajnalát.
Biz’ a dátum megérkezett,
De a tavasz elkésett.
Unos már a télikabát,
A szép tavasz szebbik arcát,
Mint Messiást, úgy várjuk,
Karunkat vágyón kitárjuk.
Túrós-lilahagymás csónakok
Kiváló sör-bor kísérő az ünnepekre.
Sok munka nincs az elkészítésével,igazán finom körözöttes ízvilágú sütemény.
1 csomag levelestészta
30 dkg túró
2 kanál tejföl
2 kanál zabpehely
1 fej lilahagyma
2 kanál tejföl
2 kanál zabpehely
1 fej lilahagyma
só
őrölt bors
szárított petrezselyem
szárított petrezselyem
A leveles tésztát kiolvasztjuk, majd kinyújtjuk , és 6x6 vagy/ nagyobb is lehet/ nagyságú négyzeteket vágunk.
A túrót összetörjük , és hozzákeverjük a finomra vágott lila hagymát, a zabpelyhet, a tejfölt, a sót,
borsot, és a szárított petrezselyemzöldet.
Kis halmokat rakunk a tésztára, és a négyzet két csúcsát átlós irányban összecsippentjük .
Lekenjük tojássárgával, és forró sütőben 20 percig sütjük.
Néked int a hóvirág,
s barka bontja bársonyát.
Itt a tavasz: kikelet,
s a húsvét is közeleg.
2013. március 17., vasárnap
Joghurtos gyümölcstorta
Készítettem is egy nagyon egyszerűt.
Hozzávalók:
- 2 tojásból piskóta, vagy egy kis kekszmorzsa
- 2 nagy pohár natúr joghurt
- 1 zacskó zselatin
- 1 doboz barack befőtt
- 3-4 db kiwi
- 2 db banán
- 2 kis tortazselé
- cukor
A piskótát megsütjük, kihűtjük.
A gyümölcsöket feldaraboljuk, a zselét belekeverjük a fellangyosított joghurtba, amelyet édesíthetünk kedvünk szerint.
A zselatinos joghurtot ráöntjük a piskótára, majd kihűtjük.
A gyümölcsöket rárendezzük a megszilárdult joghurtra, majd a langyos tortazselét is ráöntjük.
A szerelem olyan gyümölcs, aminek mindig szezonja van, és mindenki számára megszerezhető.”
2013. március 12., kedd
Spenótos nokedli joghurtban párolt pulykával
A napokban igyekeztem minél több kalóriát megspórolni.
A joghurtos pulyka a kedvencem lett, ám egy kis keményebb köret is kell annak,
akinek 100 kg-os férje van.
A nokedli színét nehéz volt elfogadtatni vele, de cselesen bepakoltam neki , hogy munkában
fogyasza el.
Ahogy ismerem , nem volt szive csak a húst ennie:)
Hozzávalók:
- 1/ 2 kg pulykacombfilé
- 1 nagydoboz zsírszegény joghurt
- só
- bors
- 2 ág kakukkfű
- 10 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 10 dkg fehérliszt
- 1 tojás
- fokhagyma
- pici szerecsenydió reszelék
- 4-5 kanál spenótpüré
- olaj
Hogyan készül? Kis kockákra vágtam a pulykahusit, sóztam borsoztam,majd összekevertem a joghurttal.
Amíg pácolódott, kiolvasztottam a spenótot, és hozzáadtam az előtte már összekészített galuskatésztához.
Szerintem fantasztikus színe lett friss, üde tavaszias.
Kiszaggattam a nokedlikat leöblítettem, és melegen tartottam.
Az olajat felforrósítom egy serpenyőben, majd belezuttyantom a pulyka kockákat, joghurtostól.
Kicsi vizet, és friss kakukkfüvet tettem hozzá ,és amikor a hús már jó puha lett, akkor levettem a fedőt és elfőztem a felesleges vizet.
Spenót
A spenót könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában szegény, ellenben vitaminokban, antioxidánsokban gazdag. Sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, klorofillban és folsavban is.
Tele van vassal, A-, C- és K-vitaminnal, sok benne a kalcium és a magnézium.
2013. március 10., vasárnap
Mazsolás - almás zabkása
Reggeli, vagy vacsi ? Együnk magvakat.................
A zabpehely rendkívül gazdag magnéziumban.
Ez a nyomelem szabályozza a zsírégetést, gondoskodva a sejtek oxigénellátásáról.
Oxigén nélkül egyetlen gramm zsírtól sem lehet megszabadulni...
Beleinkben radírozó hatást fejt ki, szinte ledarálja onnan a salakanyagokat, így különösen ajánlott azoknak,
akik sok húst fogyasztanak, a hús ugyanis hajlamos lerakódásokat okozni a bélfalon.
Rugalmas állaga eltávolítja az epesavat is, ráadásul lassítja az étkezés utáni vércukorszint emelkedést, ami
cukorbetegeknek (is) fontos.
Különösen kiemelendő, hogy a gabonapelyhek igen magas rosttartalmúak, s mivel átlagosan kevés rostot
viszünk be, ami hosszú távon komoly emésztési problémákat okozhat, illetve bélrenyheséget és
vastagbélrákot, érdemes odafigyelni, hogy legalább naponta egyszer küldjük meg magunkat egy jókora
adaggal!
hozzávalók:
- zabpehely ( legjobb a nagyszemű) pl Lidl
- alma
- mazsola
- tej
- 1-2 szem édesítő
- fahéj
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)