Hurrá érik a fejtőspaszuly!
Úgy húsz évvel ezelőtt ettem igazán jó zöldséges fejtettbabot a férjem nagynénikéjénél Gyulán.
Mindig arra gondolok mikor készítem.
Most is emlegettük Adélka főztjét.
Hozzávalók:
- 1 kisebb kb 80 dkg csülök (csontnélkül)
- 50 dkg fejtősbab
- 2 sárgarépa
- 1 öklömnyi karalábé
- 4-5 db krumpli
- 2-3 db babérlevél
- 1 csokorka petrezselyemlevél
- 1 szál zellerzöld
- 1 evőkanál delikát
- 2-3 púpos evőkanál tejföl
- 1 evőkanál étkezési keményítő( vagy liszt)
- csípős pirosarany
- ecet
Elkészítése:
A csülköt átmossuk, majd puhára főzzük.
Amíg fő a hús,kifejtjük a babot, a zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk.
Ha a csülök félig megpuhult, kivesszük, felvagdossuk kockákra,majd a zöldségekkel,fűszerekkel együtt készre főzzük.
Végül behabarjuk a keményítős tejföllel, és pikánsra ízesítjük.