Az idei karácsonyi vacsora főfogása: -töltött dagadó,
-aszalt szilvával,sárgabarackkal baconnel göngyölt karaj,
- marinált ponty
- Feketeerdei sonkába tekert sütőtök,
- párolt sampiongombák
-steak burgonya
Pataki tálat (Római tálat)kaptam édesanyámtól karácsonyra.
Ebben készült a karácsonyi ételek java, mert ugye ki kellett próbálni azonnal.
A tál előnye:
http://www.ritakonyhaja.hu/ajanlo/konyhatechnika/2285-a-romai-talk-elonyei-es-hasznalata.html
A göngyölt húsokat karajból készítettem ,de nem függőleges szeleteket vágtam, hanem egy 2kg-os húst vízszintesen 6 db-ra szeltem.
Kiklopfoltam, fűszersóval meghintettem, majd beleraktam füstölt sajtot egy csíkot, savanyú uborkát,kolbászt,aszalványokat, és feltekertem, majd becsavartam még bacon szalonnával.
A cserépedénybe sorakoztattam,lilahagymával, gombával körbe pakoltam, és 200 fokon tetejét rátéve sütöttem egy órát.
Majd levettem a fedelet ,rátettem sonkába tekert sütőtök szeletkéket, és letakarás nélkül még fél órát sütöttem.
A dagadó hagyományos töltelékkel készült, fenségesen sült meg.
Mennyei íze lett mindennek a tálban !
A töltött dagadó receptje:
Hozzávalók:
- kb 1-1,5 kg -os sertésdagadó
- 4 db zsemle, vagy ennek megfelelő szárazkenyér
- 3 keménytojás + 1 nyers
- 1 ek vegeta
- bors
- szercsendió
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kanál zsír
Előkészítjük a hozzávalókat: - ha nincs felszúrva a dagadó(célszerű a hentessel felszúratni) felszúrjuk majd
kívül belül besózzuk
- 4 db tojást keményre főzzünk,aprítjuk
- a a zsömlét,kenyeret beáztatjuk langyos vízbe ( van aki tejbe teszi)
- a petrezselyem leveleket összevágjuk
- kizsírozunk egy tepsit, vagy ha kerámiatálban készül beáztatjuk
Egy nagyobb tálba tesszük a hozzávalókat, majd ráütünk 1 tojást, fűszerezzük vegetával, kicsi borssal
majd jól összekeverjük.( ha híg lenne zsemlemorzsával sűríthetjük)
Beletöltjük a dagadóba, nem kell nagyon megtömni, mert kiszakadhat a keletkező gőztől, majd hústűvel a nyílást betűzzük.
Megkenjük egy kicsi zsírral , megszórjuk reszelt szerecsendióval.
Kb 1.5 óra alatt cseréptálban szép pirosra sütjük.(az utolsó félórában levesszük a tetőt ,egyszer-kétszer meglocsoljuk )
Csak kihűlt állapotában szeletelhető szépen.