Ezt a sütit laktózmentesen készítettem, de a zárójelbe tett hozzávalókat kicserélve az eredeti receptjét kapjuk.
Hozzávalók:
tésztához
- 50 dkg liszt
- 6 ev kanál méz
- 8 dkg vaj (laktózmentes)
- 10 dkg cukor
- 2 db tojás
- 1 tk szódabikarbóna
- 3 ev kanál tejföl( laktózmentes)
- 1 csipet fahéj (őrölt)
- 1 csipet szegfűszeg(őrölt)
- 1 kiskanál holland kakaó
a krémhez:
- 7,5 dl tej (laktózmentes)
- 20 dkg vaj ( laktózmentes)
- 18 dkg porcukor
- 15 dkg búzadara
- 2 vaníliáscukor
máz:
- 20dkg tortabevonó 52%
- 2 evőkanál olaj
Elkészítése:
A mézet, a fűszereket,a vajat,cukrot,a tojásokat gőz felett összemelegítjük.
Óvatosan belekeverjük a szódás lisztet, és összegyúrjuk.
Alufóliába csomagolva egy éjjelt hűtőben pihentetjük.
Másnap lemérjük a tészta összsúlyát, majd ezt négyfelé vesszük, és sütőpapíron kinyújtjuk.
Megszurkáljuk villával, majd tepsihátán, sütőpapíron megsütjük.
A krémhez a darából, a tejjel jó sűrű tejbegrízt főzünk,majd kihűtjük.
A vajat a porcukorral,vaníliával összekeverjük habosra,majd a grízt apránként hozzáadjuk.
Jól kikeverjük,és a mennyiséget három részre osztjuk.
A tésztalapokat megkenjük a krémmel,kicsit lenyomkodjuk,hogy a lapok tömörüljenek a krémmel.
Gőz felett megolvasztjuk a tortabevonót ( amibe olajat kevertünk)kicsit hagyjuk hűlni,majd kanalanként csorgatjuk rá a mázt.(én nem kenegetem el, ha nem hagyom szépen terülni)
Mikor már kicsit megdermedt,vékony pengéjű késsel bevagdosom a csoki tetejét,olyan nagyságra,amilyen szeleteket akarok,így majd szeleteléskor nem törik.
Minimum 24 óra, de még jobb ha két napot hagyjuk puhulni.