Gyönyörű csiperke gombákra tettem szert.
Az idén még nem is ettünk pörit, de most ezt készítettem.
Tejfölösen szeretjük!
Hozzávalók: 1 kg gomba
zsír ízlés szerint (én nem szoktam nagyon zsírosan)
1 nagy hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kávéskanál paprika
1 kávéskanál bors
só
10-15 dkg csípős kolbász
1 kis pohár tejföl
Hagyományos pörkölt alapot készítettem, majd erre tettem rá a megmosott, gombákat.
Csak felhasználás előtt kell gyorsan folyóvíz alatt átmosni, hogy ne ázzanak át.
Sütni csak rövid ideig kell, amíg elpárolog a nedvesség belőle.
A végén tejföllel keverve tálaltam.
A gomba nagy víz- és fehérjetartalma miatt gyorsan romlik, könnyen elszaporodnak benne a kórokozók. Mivel a romlott gomba súlyos mérgezéseket okoz, ezért a gombát tartalmazó ételeket csak frissen szabad elfogyasztani!
Még valami: Nem állat – nem növény!
A legelterjedtebb téves nézet a gombákkal kapcsolatban az, hogy a növények közé tartoznak. A korszerű biológiai ismeretek szerint ma már nem tartható fenn ez a helyzet. A gombák valójában a növényektől legalább annyira különböznek, mint az állatoktól és a valódi sejtmagvas élőlényeknek azoktól elkülönülő, de velük egyenrangú csoportját képezik. Ezért a gombákkal foglalkozó tudományág, a mikológia is egyenrangú a botanikával és a zoológiával.
A Földön legnagyobb mennyiségben előforduló szerves anyag, a növényi sejtfalakat alkotó cellulóz és lignin lebontását csaknem teljesen a gombák végzik. Ha a gombáknak ez a tevékenysége megszűnne, a légkör CO2 –készlete 30 év alatt kimerülne, és ezzel leállna a fotoszintézis, és vele együtt minden élet a Földön.