Leszüreteltük a kis almafánkat,egy ruháskosárnyi termést adott.
Ami lehullott a nagy munkában, abból készítettem ezt a rácsos sütit.
Hozzávalók:
tésztához
- 25 dkg liszt
- 7,5 dkg vaj
- 7,5 dkg zsír
- 10 dkg cukor
- csipet só
- fél csomag sütőpor
- egy kisdoboz tejföl kb fele
a töltelékhez:
- 1-1,5 kg alma (már lereszelve)
- fahéj
- cukor(az alma édességétől függő)
- 1 kk gyömbérpor vagy egy körömnyi reszelt gyömbér(elmaradhat, de nagyon jó benne)
egy tojás sárgája lekenni,porcukor a szóráshoz
Az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük,én egy kicsit megszoktam párolni hogy a leve elfőljön, más csak kinyomkodja a levét.Beízesítem fahéjjal, cukorral a mi ízlésünk szerint,(gyömbérport is szoktam bele)és félre teszem hűlni.
A tésztához a lisztet, sütőport, elmorzsolgatom a zsiradékkal, majd hozzáadom a tojást,a cukrot, és óvatosan adagolva a tejfölt.
Vigyázzunk, ha nagyobb tojásunk volt,akkor lehet kevesebb tejföl is elég lesz.
Tehát amikor összeállt a tészta, ketté osztjuk, egyik részét kinyújtjuk, és egy közepes sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük.
Rászórunk a sütőpapírra egy-két kanál zsemlemorzsát,majd
ráhalmozzuk az almatölteléket, eloszlatjuk rajta simára.
A másik fél tésztát is kinyújtjuk, és kb egy cm -es csíkokat vágunk amelyekkel berácsozzuk a tölteléket.
Megkenjük tojássárgájával, és kb 35-40 percig sütjük közepes hőfokon.
Miután kihűlt,csak akkor szeleteljük fel.:) (ha kibírjuk addig)
Köszönet: hahópihének a recepttért.
Jajjjj de nagyon szeretem és jaj de nagyon régen ettem!
VálaszTörlésKüldök neked virtuálisan kedves Csipike!
Törlés