2015. szeptember 16., szerda

Rácsosalmás




Leszüreteltük a kis almafánkat,egy ruháskosárnyi termést adott.
Ami lehullott a nagy munkában, abból készítettem ezt a rácsos sütit.


Hozzávalók:
tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 7,5 dkg vaj
  • 7,5 dkg zsír
  • 10 dkg cukor
  • csipet só
  • fél csomag sütőpor
  • egy kisdoboz tejföl kb fele

a töltelékhez:

  • 1-1,5 kg alma (már lereszelve)
  • fahéj
  • cukor(az alma édességétől függő)
  • 1 kk gyömbérpor vagy egy körömnyi reszelt gyömbér(elmaradhat, de nagyon jó benne)
egy tojás  sárgája lekenni,porcukor a szóráshoz




Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük,én egy kicsit megszoktam párolni hogy a leve elfőljön, más csak kinyomkodja a levét.Beízesítem fahéjjal, cukorral a mi ízlésünk szerint,(gyömbérport is szoktam bele)és félre teszem hűlni.
A tésztához a lisztet, sütőport, elmorzsolgatom a zsiradékkal, majd hozzáadom a tojást,a cukrot, és óvatosan adagolva a tejfölt.
Vigyázzunk, ha nagyobb tojásunk volt,akkor lehet kevesebb tejföl is elég lesz.
Tehát amikor összeállt a tészta, ketté osztjuk, egyik részét kinyújtjuk, és egy közepes sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük.
Rászórunk a sütőpapírra egy-két kanál zsemlemorzsát,majd
ráhalmozzuk az almatölteléket, eloszlatjuk rajta simára.
A másik fél tésztát is kinyújtjuk, és kb egy cm -es csíkokat vágunk amelyekkel berácsozzuk a tölteléket.
Megkenjük tojássárgájával, és kb 35-40 percig sütjük közepes hőfokon.
Miután kihűlt,csak akkor szeleteljük fel.:) (ha kibírjuk addig)






Köszönet: hahópihének a recepttért.

2 megjegyzés: