2019. szeptember 30., hétfő

Fehércsokis szilvazselés diótorta


Óriás torta született,50x30 cm.
Nyugdijas lett az egyik kedves kollégánk,aki nagy horgász .
Igy adott volt a torta disz,amit én pontyfejnek tituláltam.
( Kissé eldelfinesedett a szája,de ráfogtam,hogy mosolygósnak készült.)

Az alap ötletet Szanditól kölcsönöztem,a sütik birodalma királynőjétől.
Azonban az enyémet át kellett variálni kb negyven emberkére, valamint kinézetre is más lett.

Brutál nagy lett, de elfogyott !!!!


A tészta hozzávalói:   15 ev cukor
                                     3 tojás          1 tojás/70 g( nekem 210 g (azért mértem, mert jércetojásaim vannak,amik még nem igazán méretesek) 
                                    3 dl tejföl
                                   15 ev liszt
                                     3 k.k szóda
                                     5 ev darált dió
                                     csipet só
A cukort a tojásokkal fehéredésig keverjük,majd hozzáadjuk a tejfölt és a szódás sózott lisztet.
Kettéosztjuk a masszát,és egy 27x36 cm tepsiben kisütjük 180 fokon kb 15 perc alatt ( sütőfüggő)
Még egy adagot kisütünk,tehát négy lapunk lesz.

A tészta közötti krém hozzávalói:       200 g fehér csokoládé + 2 dl habtejszín
                                                            1000 ml Meggle + 200 ml habtejszín( Lidl)
                                                              260 g cukor
                                                                8+ 16g zselatin

A csokira ráöntjük a felmelegített tejszint,kevergetjük mig felolvad.
Amig kihül a csoki,felverjük a habtejszint a cukorral,majd a felvert megglével összekeverjük.
Belecsurgatjuk a kihült csokit ,majd az egyharmadához a  8 g 1 dl vizben feloldott zselatint.


A szilvazselé hozzávalói:                    1700 g magyar szilva
                                                                250 g barna cukor
                                                               3 ev rum  aroma
                                                               30 g zselatin

      A szilvákat negyedeljük,majd a cukorral,és az aromával megfőzzük,végül pürésitjük botmixerrel, és hozzadjuk a zselatint,amit felpuhitunk előtte vizzel.

Keresünk egy olyan nagy tálcát, ami belefér a hűtőnkbe.   
Egy állítható téglalap alakú sütőkeretet ráhelyezünk,beállítjuk 50x30 cm-re, majd két tésztalapot belevágunk,beleillesztünk.
Az előkészített egyharmad krémet belesimitjuk,és hütőbe tesszük kb 1 1/2 órára.
Ráöntjük a szilvazselét,amiből 3 kanállal külön teszünk,és egy órára behütjük.
Elővesszük a hűtött csokikrémet hozzáadjuk a 16 g felolvasztott zselatint,majd elfelezzük. 
Az egyik részt ráöntjük a megszilárdult zselére,majd megint szabni kezdjük a tésztalapokat,és belehelyezzük a keretbe.
Végül rásimitjuk a maradék krémet,amihez a félretett 3 kanál szilvazselét (ha megszilárdul volna,kicsit megmelegitjük)is hozzáadjuk. 

 Torta oldala és teteje krém 
 
  2 dl tejszín felforralunk,majd ráöntünk 200 g fehércsokira,és kevergetjük ,amig felolvad.     
  2 dl tejszínt felverümk,majd belecsorgatjuk a csokistejszint,és hozzáadunk egy zacskó zselatinfixet.
  Bevonjuk a tortát,a maradékot habzsákba tesszük és kidíszítjuk a szélét.
  Darált dióval beszórjuk a tortát,és ráhelyezük a halfej díszt. 
                                



A halacska feje:      puffasztott búza


                                pillecukor

                                fondant

                                ételfesték






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése