2022. december 21., szerda

Mézeskéim 2022

Az idei mézeseim 

Grétike unokám kérésére rózsaszín ruhát öltöttek.

Tíz éve ezt a receptet használom.

Hozzávalók
1kg liszt
30dkg virágméz
20dkg margarin
30 dkg porcukor
2db tojássargaja
1teaskanal szodabikarbona
csipet só
1 tasak mézeskalacs fűszer
1evokanal kakao
3 g fahej
terülőmáz
1tojasfeherje
20 dkg porcukor
1-2 kiskanal citromle
1 evokanal kemenyitő
A mezet es a margarint gőz fölött megmelegitjük, majd hozzacsurgatjuk az atszitalt liszthez, porcukorhoz szodahoz tojashoz fűszerekhez.
A tesztat összegyurjuk, kisse ragadni fog kezdetekben.
Figyelni kell a mez milyensegere, mert ha kicsit sűrűbb akkor lehet hogy kemenyebb lesz a teszta amit vizzel lagyithatunk.
De arra is gondoljunk, hogy a pihentetes alatt (minimum 1 nap)keményedik.
Nem kell hűtőbe tenni csak hidegre.
Mielott kiszagatjuk,előttem egy orat mar a konyhaban legyen.
3-4 mm vastagra sodorjuk, kiszurjuk tetszoleges formakkal, majd 8-10 percig sütjuk 180 fokon. (sütőfuggő)
Miutan kivettuk a sütőből, ne nyuljunk hozza par percig.
A kihült mezeseket először körbe konturoztam 2-es csővel, majd 1-2 óra szaradas utan terülőmazzal bevontam ill. diszitettem cukorgyongyokkel.
Ha a maz 2-3 mp utan kicsi vizszintes razogatasra nem terül, akkor kis vizzel higitani ajanlatos.
A citromlé azert kell, hogy ne kristalyosodjon ki a cukor.











 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése