Aki már kóstolta ezt a sütit valamikor,(általában lagzikban) emlegeti azóta is.
Nagyon időigényes sütiköltemény, de megéri dolgozni az eredményért.
A benne lévő zsíradék sokáig omlóssá tartja, így tehát lehet számolni az eltarthatóságával:) már ha maradna:)
Hozzávalók:
a tésztához
- 80 dkg liszt
- 30 dkg porcukor
- 20 dkg disznózsír
- 2 db tojássárgája
- 1 csomag sütőpor
- 2 cs vaníliáscukor
- kb 2 dl tej
a töltelékhez
- a barack kivájt belseje
- kb 15 dkg porcukor(attól függ milyen édesre szeretnénk, és hogy mennyire édes a lekvárunk)
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 db rumaroma
- 1-2 evőkanál baracklekvár ( házifőzésűvel isteni)
- 1-2 evőkanál daráltdió ( ez már csak az élvezet fokozására)
díszítéshez
- vérnarancs aroma,
- málnapiros aroma
- mandula aroma,vagy zöld ételfesték
- kristálycukor( a durva szemcséjű a legjobb)
- tojásfehérje
- buxuslevél (megmosva )
Elkészítése:
A lisztet átszitáltam, az esetleges szennyeződésektől megszabadítottam, belekevertem a sütőport,a puha zsírral összedörzsöltem.
A tojássárgákat a két fajta cukorral, a tejjel kikevertem,(vagyis a gépem).
Majd a krémszerű masszát jó alaposan összegyúrattam a lisztes tésztával.
Ezt a műveletet érdemes géppel végeztetni, mert ha a tészta nincs jól kidolgozva, akkor a barack felülete sütés közben kireped, csúnya egyenetlen lesz.
Miután összeállt a tészta, ha jó zsírunk volt nem kell több tej bele, de ha még száraznak találjuk lehet bele tenni még.
Nekem nagyon jó zsírt sikerült vennem a piacon,a helybeliek ismerik "Marci zsír",így elég volt az állaghoz.
Pihentetni kell a tésztát kb egy órát hűtőben lefóliázva.
A pihentetési idő lejárta után, én egy fagyi adagoló kanállal mértem ki a tésztát,hogy egyforma nagyságúak legyenek.
Beleraktam egy adaggal a kanál belsejébe, majd késsel levágtam a kilógó felesleget.
Ezután jó alaposan átgömbölygettem, ez is nagyon fontos, a későbbi szép őszibarack forma kialakulásához.( ha nincs jól összegörgetve,akkor rücskös állagú lesz) sőt szétrepedhet sütés alatt)
Nem kell ellapítani,sülés alatt maguktól felveszik a félgömb alakzatot.
Sütőpapíros tepsibe sorakoztattam, hagyva helyet közöttük.
Nagyon óvatosan kb 150-160 fokon kell kb12-15 percig sütni,még világos legyen a tészta, az alja alig barnuljon.
A sütés után nagyon sérülékeny a tészta, úgy kell fogni mint egy hímes tojást:)
Miután kivettük a tepsit a sütőből, takarjuk le,tegyünk a tenyerünkbe egy tiszta konyharuhát,(forró a süti) és egyenként a félbarackokat ,egy kiskés hegyével szurkáljuk körbe a félgömb pereme mentén.
Óvatosan fordítsuk ki a "törmeléket", amennyi kijön belőle.
( közben mehet a következő adag a sütőbe.)
A többi kimélyítést ráérünk később is elvégezni,akkor már bátrabban lehet hozzá nyúlni, mert általában a széle reped be.
Majd a krémszerű masszát jó alaposan összegyúrattam a lisztes tésztával.
Ezt a műveletet érdemes géppel végeztetni, mert ha a tészta nincs jól kidolgozva, akkor a barack felülete sütés közben kireped, csúnya egyenetlen lesz.
Miután összeállt a tészta, ha jó zsírunk volt nem kell több tej bele, de ha még száraznak találjuk lehet bele tenni még.
Nekem nagyon jó zsírt sikerült vennem a piacon,a helybeliek ismerik "Marci zsír",így elég volt az állaghoz.
Pihentetni kell a tésztát kb egy órát hűtőben lefóliázva.
A pihentetési idő lejárta után, én egy fagyi adagoló kanállal mértem ki a tésztát,hogy egyforma nagyságúak legyenek.
Beleraktam egy adaggal a kanál belsejébe, majd késsel levágtam a kilógó felesleget.
Ezután jó alaposan átgömbölygettem, ez is nagyon fontos, a későbbi szép őszibarack forma kialakulásához.( ha nincs jól összegörgetve,akkor rücskös állagú lesz) sőt szétrepedhet sütés alatt)
Nem kell ellapítani,sülés alatt maguktól felveszik a félgömb alakzatot.
Sütőpapíros tepsibe sorakoztattam, hagyva helyet közöttük.
Nagyon óvatosan kb 150-160 fokon kell kb12-15 percig sütni,még világos legyen a tészta, az alja alig barnuljon.
A sütés után nagyon sérülékeny a tészta, úgy kell fogni mint egy hímes tojást:)
Miután kivettük a tepsit a sütőből, takarjuk le,tegyünk a tenyerünkbe egy tiszta konyharuhát,(forró a süti) és egyenként a félbarackokat ,egy kiskés hegyével szurkáljuk körbe a félgömb pereme mentén.
Óvatosan fordítsuk ki a "törmeléket", amennyi kijön belőle.
( közben mehet a következő adag a sütőbe.)
A többi kimélyítést ráérünk később is elvégezni,akkor már bátrabban lehet hozzá nyúlni, mert általában a széle reped be.
Elkészítjük a tölteléket.
A kikapart tészta belsejét összemorzsoljuk, hozzáadjuk a puha vajat, rumaromát,kakaót,egy-két kanál(forróvízzel elkevert) baracklekvárt,esetleg 1-2 kanál daráltdiót,ha még finomabbra szeretnénk.
Megtöltjük a belsejüket,és két felet összenyomunk.
Ezután az aromákkal, festékekkel vékony ecset segítségével csíkokat húzunk rájuk, próbáljuk minél életszerűbbre mázolni:)(én zöldből minimálisat használtam)
Miután megtörtént a festés, kicsit hagytam száradni, majd
tojásfehérjével lekentem ,és belehempergettem kristálycukorba.
Buxuslevélkével díszítettem, és dobozban tároltam a lagzi kezdetéig.
Nagyon imádom ezt a sütit!!! Sajnos a cukrászdai meg sem üti a jó házit.
VálaszTörlésBizony csipike ,a házinál nincsen jobb !!!
VálaszTörlés