2016. március 26., szombat

Mézes-grízes krémes



Ezt a sütit laktózmentesen készítettem, de a zárójelbe tett hozzávalókat kicserélve az eredeti receptjét kapjuk.


Hozzávalók:
tésztához
  • 50 dkg liszt
  • 6 ev kanál méz
  • 8 dkg vaj (laktózmentes)
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 3 ev kanál tejföl( laktózmentes)
  • 1 csipet fahéj (őrölt)
  • 1 csipet szegfűszeg(őrölt)
  • 1 kiskanál holland kakaó
a krémhez:
  • 7,5 dl tej   (laktózmentes)
  • 20 dkg vaj ( laktózmentes)
  • 18 dkg porcukor
  • 15 dkg búzadara
  • 2 vaníliáscukor
máz:
  • 20dkg tortabevonó 52%
  • 2 evőkanál olaj


Elkészítése:
A mézet, a fűszereket,a vajat,cukrot,a tojásokat gőz felett összemelegítjük.
Óvatosan belekeverjük a szódás lisztet, és összegyúrjuk.
Alufóliába csomagolva egy éjjelt hűtőben pihentetjük.
Másnap lemérjük a tészta összsúlyát, majd ezt négyfelé vesszük, és sütőpapíron kinyújtjuk.
Megszurkáljuk villával, majd tepsihátán, sütőpapíron megsütjük.




A krémhez a darából, a tejjel jó sűrű tejbegrízt főzünk,majd kihűtjük.
A vajat a porcukorral,vaníliával összekeverjük habosra,majd a grízt apránként hozzáadjuk.
Jól kikeverjük,és a mennyiséget három részre osztjuk.
A tésztalapokat megkenjük a krémmel,kicsit lenyomkodjuk,hogy a lapok tömörüljenek a krémmel.
Gőz felett megolvasztjuk a tortabevonót ( amibe olajat kevertünk)kicsit hagyjuk hűlni,majd kanalanként csorgatjuk rá a mázt.(én nem kenegetem el, ha nem hagyom szépen terülni)
Mikor már kicsit megdermedt,vékony pengéjű késsel bevagdosom a csoki tetejét,olyan nagyságra,amilyen szeleteket akarok,így majd szeleteléskor nem törik.
Minimum 24 óra, de még jobb ha két napot hagyjuk puhulni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése