Frank Júliától vettem át a következő ötletet.
Hogy készítsünk rántott csirkemellet bő olajban sütés helyett egészségesen.
Hozzávalók:
- 1 csirkemell kicsontozva
- kb 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt ( én rizsliszttel készítettem)
- 1 tojás
- só
- pici darált bors
- kb 2-3 evőkanál olaj
- morzsa
- papírtörlő
köret:
- 15 dkg rizs
- 1db sárgarépa
- 1 evőkanál olaj
- delikát vagy fűszersó
A csirkemellet megmossuk, lebőrözzük,lefejtjük a csontjáról, kisebb darabokra kb1 cm vastagra vágjuk.
Óvatosan zacskó alatt klopfoljuk, sózzuk ,borsozzuk,lisztbe,felvert tojásba,majd morzsába panírozzuk.
A következő lépés az újdonság!
Egy lapos tányérba kb fél cm magasságba olajat öntünk,ebbe belemártjuk a husit, majd rátesszük papírtörlőre, hogy lecsöpöghessen a be nem szívott olaj.
Előveszünk egy vastag aljú vas, vagy mostanában divatos kerámia serpenyőt,felforrósítjuk ,
majd belepakolgatjuk a húsokat.
Az egyik felüket fedő alatt, a másikat fedő nélkül sütjük kb 4-4 percig, amíg szép pirosra nem sül.
Így feleslegesen bevitt kalóriát takarítunk meg .
Köretnek pedig répás rizst készítünk.
A rizst megmossuk,lecsöpögtetjük, kevés olajon fehéredésig pirítjuk 2-3 perc, és dupla mennyiségű forró vízzel felöntjük.
Fűszerezzük, majd lassan lefedve főzzük, amíg a víz elforr róla.
Ezután levesszük a tűzről, és az én módszerem szerint párnák között "dunsztoljuk".
Vagyis amíg megterítek, vagy a levest fogyasztjuk addig a gőzében megpuhul.
Így nem lesz ragacsos, ha nem "pergős" a rizs.
A megtisztított,nagy lyukú reszelőn lereszelt, és pár percig párolt répát hozzákeverem a rizshez.
Majd étvágygerjesztő módon tálaljuk,vagyis valamilyen tetszetős formába kanalazzuk a rizst,lenyomkodjuk, majd kiborítjuk a tányérra.(mint amikor gyerekkorunkban homokoztunk:) :)
Nagyon finom így együtt minden! Ezt a sütési módot még nem ismertem.
VálaszTörlés