Glazed Donut

Köszöntő

Köszöntelek az oldalamon kedves látogató!

mottóm:
"Az ételkészítés a legősibb művészet,hisz Ádám is éhesen született!"

2016. június 25., szombat

Csokitorta rózsákkal


Kedves  Rita Nászasszonyom  Születésnapjára készült ez a csokitorta.
A különlegessége számomra abban rejlik, hogy most próbáltam meg először plasztik csokiból (modelling vagy csokigyurma)készített rózsát gyártani.
Azt ajánlom annak aki hozzáfogna, hogy kivételes türelemmel rendelkezzen.


csokigyurma készítése:
10 dkg magas kakaóvaj tartalmú ( én 72%) csokoládé (LIDL)
2 evőkanál virágméz
1 evőkanál kukorica keményítő


A csokit vízgőzfölött felolvasztjuk, majd a mézet hozzá kavarjuk.(akinek kell ezt is melegítheti)k
Egy kerámia vagy műanyag tálban készüljön,ebben kavargatjuk addig, amíg összeáll,meg úgy kihűl, hogy kézzel hozzányúlhatunk.
Kiöntjük egy tálcára, vagy konyhapultra a masszát,és elővesszük az óriási türelmünket.
Elkezdjük hajtogatni a masszát,közben kicsi ütögető mozdulatokkal  háztartási papírtörlővel itatgatjuk a nedvességet a gyurmából.
Amikor már azt mondjuk, hogy kidobom a ........... no akkor kezdődik csak a munka nagyrésze:(
Húzogató mozdulatokat is bevetve, mint a keltésztát pld lángost készítenénk ...folytatjuk az idegőrlő munkálatokat.
Közben egyre fogynak a gusztustalannak mutatkozó papírtörlő darabok/csokis/.
A törlőt nem szabad csak csak kis időre érinteni a gyurmára mert ráragadhat,és akkor bizony a mennyiséget dobhatjuk ki.
S lőn ,amikor már végkép feladnánk, akkor jön a csoda.....
Ekkor betesszük a hűtőbe,én csak egy éjszakára tettem, de 24 órát írnak.
Nekem sikerült a legmelegebb napot kifognom a gyurmázgatásra, így még ventilátor mellett is hőguta kerülgetett, de összehoztam belőle egy kis rózsácskát.
Nagyon gyorsan kell vele dolgozni, mert a kéz melegétől( nem szeretek kesztyűben dolgozni) azonnal olvad.
Kicsi golyót gömbölygettem, majd nylon között, simító mozdulatokkal szirmot formáztam, és ezt egy gúla formára nyomogattam,a széleit kihajtogattam. 
Nem csak étcsokiból lehet, ha nem fehérből is, de abban még több nedvesség van.
A fehér fondantom is eléggé felpuhult ebben a  a melegben,de csak sikerült egy-két rózsautánzatot készíteni.


A torta fehérpiskótából, étcsokiganage krémmel, és a most divatos csorgatásos technikával készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése