2014. december 2., kedd

Töltött kalács


Ebben a ronda időben, jól esett a meleg tűzhely közelében forgolódni.
Sütöttem is egy isteni birsalmadzsemmel töltött kalácskát.


Hozzávalók: én csak egy fél adagot készítettem, tehát a kép csalóka,több lesz belőle
  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg szárított élesztő
  • 1 tojás sárgája + 1 a tészta lekenéséhez
  • 2,5 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 10 dkg ráma
  • csipet só
  • vaj
  • birsalmadzsem



Elkészítése:
Az élesztőt hozzáadjuk a szitált liszthez, belekeverjük a sót, cukros langyos tejet,tojás sárgáját, olvasztott Rámát..
Jól kidagasztjuk, pihentetjük egy órácskát, majd kinyújtjuk, és három hosszú darabra vágjuk.
Bármilyen tölteléket( mák, dió, kakaó,sütés álló lekvárok)rákenünk, majd az egyik végét elkezdjük csavarni, ami által magától szépen betekeredik a tészta.
Mid háromnál elvégezzük ezt a technikát, majd hármas fonásban összefonjuk a kalácsot.
Lekenjük tojássárgájával, kivajazott formába,vagy tepsibe rakjuk,még pihentetjük meleg helyen 20 percig,majd szép pirosra sütjük közepes kb 180 fokon fél óra alatt.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése