Időnként szoktam mandulát készíteni ünnepekre, de nem ezt a változatát, csak az egyszerű lekvárral ragasztottat.
Most Gabriellánál láttam meg ezt a mandulakrémes fajtát, és mivel az idén "nagy buli"
lesz nálunk húsvétkor(születésnapok,névnapok is)és még színt is adtam az ünnepeknek ,nagyon bele illik a dizájnba a zöld krémes sütike.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg darált dió
- 20 dkg vaj/margarin
- 3 evőkanál kakaópor
- 10 dkg porcukor
a krémhez:
- 3 tojás sárgája
- 15 dkg cukor
- 1 evőkanál liszt
- 15 dkg vaj/margarin
- 1 dl tej
- 3-4 evőkanál zöld mandulaaroma
- 1 kávéskanál amarettó likőr
Elkészítése:
A liszttel elmorzsoljuk a vajat/margarint, majd hozzáadjuk a többi anyagot is.
Két formázási módja is van,vagy fém tepsicskékbe nyomkodjuk, úgy mint a kosárkákat, vagy
mandula formázóba ( nekem több évtizedes, édesapám készítette formám van).
Előmelegített sütőben kb 10 perc alatt megsülnek.
Igen időigényes munka, nekem 50 db süti lett ebből a mennyiségből.
A krémhez a tojássárgákat elkeverjük a cukorral,liszttel,tejjel, és alacsony lángon sűrűre főzzük a krémet.
Jól kihűtjük, majd a puha vajat (amit előtte kihabosítottunk) összekeverjük vele.
Ízesítjük még mandulaaromával ill. én egy kis amarettó likőrt is adtam hozzá.
Megtöltjük a magocskákat krémmel,(két fel közé krém) és megszórjuk porcukorral.
Nagyon mutatós, omlós süti, azonnal is fogyasztható, de ha valaki kitudja várni, egy-két nap múlva még finomabb, amikor az ízek összeérnek.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése