Őszre hangolódtam.
A klasszikus túrógombóc mellé látván, hogy a darazsak mennyire dézsmálják a szőlőnket, gyümölcsös bormártás készült.
Túrógombócot készíteni nem nehéz, de tudni kell egy-két fortélyt hozzá, hogy ne legyen kemény vagy éppen lágy.
- Hagyjunk időt a darának, hogy megdagadhasson;
- A tojások nagyságát vegyük figyelembe;
- A túró nedvességét is nézzük;
- Galuska állagú legyen a massza;
- Egy próbát érdemes nézni, mert akkor még lehet lágyítani illetve keményíteni.
Hozzávalók:
Gombócokhoz
- 25 dkg félzsírós túró
- 5 dkg búzadara
- 2 tojás
- 1 evőkanál porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 mokkás kanál só
- 10 dkg zsemlemorzsa (mák)
- 1-2 evőkanál olaj
- szőlő
Bormártáshoz
- 1 dl édes fehér bor
- 0,3 dl víz
- 1evőkanál cukor
- 1-2 kanál keményítő vagy puding por (én puncs pudingot adtam hozzá, hogy színes legyen)
- tejföl vagy tejszín
Elkészítés:
1. A túrót, a búzadarát és a tojásokat, egy kis kanál sóval, citromhéjjal összekeverjük, majd
1. A túrót, a búzadarát és a tojásokat, egy kis kanál sóval, citromhéjjal összekeverjük, majd
minimum 1 órára hűtőbe tesszük.
2. Egy nagy fazékban forraljunk enyhén sós vizet, és várjuk meg amíg lobogva el kezd forrni.
3. A zsemlemorzsát kevés olajon pirítsuk meg egy serpenyőben, adjunk hozzá egy kanál cukrot.
4. A gombócokat vizes kézzel formázzuk meg, és tegyünk a közepükbe idény gyümölcsöt: meggy,
szilva,barack (én most szőlőt tettem).
5. Forrásban lévő vízbe helyezzük a gombócokat, egyszerre ne túl sokat.
6. Négy-öt perc elteltével feljönnek a gombócok a víz tetejére, (egy kicsit meg mozgathatjuk)
kivesszük, megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában őket.
kivesszük, megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában őket.
Bormártás:
A bort, a vizet, a
cukrot, a pudingport sűrűsödésig főzzük. Hozzáöntjük a tejszínt,
beleszórjuk a szőlőszemeket és éppen csak összeforraljuk.
Kipróbáltam mákosan is, sőt legközelebb édes kakaó porban hempergetem.
A túrógombóc frissen fogyasztva a legfinomabb.