Ma, mákosra vágytam, a férjem palacsintára, így kikisérleteztem egy ízletes mákos palacsintát.
Hozzávalók:
a tésztához
- 30 dkg liszt
- 4 dl tej
- 2 dl szódavíz
- 3 tojás
- fél sütőpor
- csipet só
- 20 dkg darált mák
- 2-3 evőkanál cukor
- 1 cs vaníliás puding
- birsalmalekvár (más pikáns ízű is jó)
- vanília esszencia
- kb 4,5 dl tej
- kb 5 evőkanál barna nádcukor
A hagyományos módon sütöttem meg a palacsintákat,a töltelék viszont saját recept.
Megfőztem egy zacskó vaníliáspudingot az előírás szerint,4 dl tejjel,2 evőkanál barna nádcukorral,javítottam az ízén egy pár csepp vanília esszenciával.
20 dkg darált mákhoz adtam 2-3 evőkanál cukrot, majd még a frissen főzött forró vaníliás pudingból 3-4 kanállal, hogy ne legyen száraz. Pár percre lefedtem a mákos tölteléket, hogy puhuljon a mák.
Majd megkentem először birsalmalekvárral a palacsintákat, hogy finom pikás íze legyen, és1 kanál mákos keveréket is hozzáadva feltekertem.
Végül a vaníliáspudingot sodó állagúra hígítottam egy kis tejjel, és mellé öntve tálaltam.
A mákolaj "tanmese"
Szlovákiában
több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert
áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenkit meglepett, hogy a
csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos
vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény megdöbbentő
volt. Kiderült, hogy a helyi lakosság nagy része máktermesztéssel
foglalkozott és rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési
mákot különböző ételek formájában.
A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma van. A foszfor a kalcium hatékony felszívódásáért és a csontokba való beépüléséért felelős. A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik napi 1-1 mokkáskanálnyi mák olajat szedett.
Az eredmény beigazolta a feltevést! A mákolajat fogyasztók valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően, tehát még javítani is tudja a csontritkulásos beteg állapotát.
Mi jót tudunk még elmondani a mákolaj jótékony hatásairól?
A
mák igen nagy kincs a magyar és a környékbeli országok
ételkultúrájában. Aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, káliumban,
kálciumban és vasban gazdag.
A ma már sajnos népbetegségnek számító csontritkulás egyik legjobb és legősibb ellenszere. A csontozat elsőszámú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.
Régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedést, elősegíti a vérnyomás csökkenését. Kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és az embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét.
Fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású.
A ma már sajnos népbetegségnek számító csontritkulás egyik legjobb és legősibb ellenszere. A csontozat elsőszámú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.
Régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedést, elősegíti a vérnyomás csökkenését. Kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és az embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét.
Fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású.