2012. október 10., szerda

Sok-sok töltött káposzta


    A hétvégén sláger volt a töltött káposzta.

Most jött el a nagy fazék ideje.
Összejött a család ünnepelni a diplomás Aliz lányomat.

           
    Mivel mindenki ki volt már éhezve a "kápira," nem kis
              mennyiség készült.


Hozzávalók: 
  • 2 kg darált sertés lapocka
  • 1 kg rizs
  • 25 dkg szalonna
  • 20 dkg zsír
  • 2 dkg bors
  • 1 csomag majoránna
  • 0,5 liter házi paradicsomlé
  • 2,5 paprika
  • 2,5 nagy hagyma
  • 1 kis csésze ételízesítő
  • 3 dkg fokhagyma
  • 2 fej savanyított káposzta
  • 1kg szálas káposzta
  • só ízlés szerint
Édesanyám receptje ez, melyet egykoron alkalmazott a környékbeli lagzikban, 
persze olykor 20x-os mennyiségben.

Fiatalasszonyként elmentem vele egy  pár darab ilyen eseményre, ott tanultam meg igazán a tetemes mennyiségek után, a csavarás technikáját.

Elkészítés:
Előkészítjük a káposztát. Kimossuk vastag ereitől megszabadítjuk.
A megmosott rizshez hozzáadjuk a húst, a szalonna zsírján kisütött hagymát, a fűszereket, a többi hozzávalót.
Finoman összedolgozzuk, majd a levélkékbe nem túl szorosan begöngyöljük.
A szálas káposzta felét beleszórjuk a fazékba, rátesszük a csavartságokat és a másik fél apró káposztát.
Felöntjük vízzel hogy ellepje és lassan felforraljuk.
30-40 percig főzzük, majd letakarva hagyjuk, hogy párolódjon.
Ha a tetején az apró káposzta rendesen megfőtt, akkor a többi is megfőtt.
Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

Tányéros kép nem készült, mert amire észbe kaptam megettük, illetve a maradékot becsomagoltam.

A szerelem - olyan, mint a töltött káposzta, - minél többször felmelegíted, annál ízesebb lesz.