A hétvégén sláger volt a töltött káposzta.
Most jött el a nagy fazék ideje.
Összejött a család ünnepelni a diplomás Aliz lányomat.
Mivel mindenki ki volt már éhezve a "kápira," nem kis
mennyiség készült.
Hozzávalók:
- 2 kg darált sertés lapocka
- 1 kg rizs
- 25 dkg szalonna
- 20 dkg zsír
- 2 dkg bors
- 1 csomag majoránna
- 0,5 liter házi paradicsomlé
- 2,5 paprika
- 2,5 nagy hagyma
- 1 kis csésze ételízesítő
- 3 dkg fokhagyma
- 2 fej savanyított káposzta
- 1kg szálas káposzta
- só ízlés szerint
Édesanyám receptje ez, melyet egykoron alkalmazott a környékbeli lagzikban,
persze olykor 20x-os mennyiségben.
Fiatalasszonyként elmentem vele egy pár darab ilyen eseményre, ott tanultam meg igazán a tetemes mennyiségek után, a csavarás technikáját.
Elkészítés:
Előkészítjük a káposztát. Kimossuk vastag ereitől megszabadítjuk.
A megmosott rizshez hozzáadjuk a húst, a szalonna zsírján kisütött hagymát, a fűszereket, a többi hozzávalót.
Finoman összedolgozzuk, majd a levélkékbe nem túl szorosan begöngyöljük.
A szálas káposzta felét beleszórjuk a fazékba, rátesszük a csavartságokat és a másik fél apró káposztát.
Felöntjük vízzel hogy ellepje és lassan felforraljuk.
30-40 percig főzzük, majd letakarva hagyjuk, hogy párolódjon.
Ha a tetején az apró káposzta rendesen megfőtt, akkor a többi is megfőtt.
Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.
Tányéros kép nem készült, mert amire észbe kaptam megettük, illetve a maradékot becsomagoltam.
A szerelem - olyan, mint a töltött káposzta, - minél többször felmelegíted, annál ízesebb lesz.