2012. szeptember 4., kedd

Húsos csontleves


A jó húsleves titka, hogy lassú tűzön, sokáig készül.

Hozzávalók:              
  •  l,5 kg húsos sertés karajcsont, 2-3  szelet tarja
  •  25 dkg sárgarépa
  •  15 dkg petrezselyem
  •  2-3 szál zeller
  •  1 karalábé
  •  1 cikk kelkáposzta
  •  1 fej  vöröshagyma
  •  2 gerezd fokhagyma
  •  1-2 kisebb krumpli
  •  1 paradicsom
  •  1 zöldpaprika
  •   pici Erős Pista
  •   só
  •  10 db egész fekete bors
  •  cérnametélt
A húsos csontot és a tarját 3 liter hideg vízben feltesszük főni. 
Gyenge tűzön, fedő nélkül gyöngyözve bugyborékoló forralással egy órát főzzük.
Majd miután egy kissé lehaboztuk, beletesszük a zöldségeket, a fűszereket és addig főzzük, amíg a csontról lejön a húsos rész. Ha nem elég sárga (mert ez ugye nem tyúkból van) egy kevés sáfrányt
vagy kurkumát tegyünk bele. Az elkészült levest kicsit állni hagyjuk, majd szűrjük és cérnametélttel tálaljuk.



idézetek eleje Ha egy tányérról levest ettél, az üresen maradó tányérra azt mondod: piszkos; pedig nem tapad rája más mint annak a levesnek maradéka, melyet előbb mint tisztát ettél. A trágya a szoba közepén mocsok, a gabonaföldön éltető-erő.Így van mindennel, ami tisztának, vagy mocskosnak tűnik; semmi sem önmagában jó, vagy rossz, csak a helyzete szerint. idézetek vége - Weöres Sándor