2012. szeptember 19., szerda

Kapros-túrós "vastagon"


                                    Férjem kedvence ez a lepényke, neki kedveskedtem vele.

                                    Ízlett, mert gyorsan elfogyott!

                                    Az volt a cél, hogy nagyon vékony tésztán, nagyon vastag túró legyen.

                                    Kísérlet volt, mert ebben a kis tepsiben  még nem sütöttem lepényt.
                        
                                    Általában 25 dkg lisztből csinálom, de nagyobb tepsiben.

                                    Mai nap azonban elhatároztam, hogy kisebb adagokban kell  az ételek terén

                                    gondolkodnom, mert ahogy Ady írja : "üresen áll a fészek...."

                                    Hozzá kell szoknom, hogy már csak ketten vagyunk itthon Apával.

                                    A lányaim a párjaikkal héba-hóba jönnek, élik a saját életüket.

                                    Ha bejelentkeznek, csak akkor veszem majd elő a nagyobb edényeimet,

                                    és főzök bővebb adagokat.

                                   

A lepény hozzávalói:
- 25 dkg liszt
- 2 dl tej
- 2 tojás sárgája
- só
- fél élesztő
- 1 kis kanál cukor
                                      
Töltelék:
- 50 dkg túró
- 10 dkg cukor
- 1 csokor kapor
- 1 tojás sárgája


             A dagasztógépben megkelesztett tésztát kinyújtom, majd a tölteléket rákenem.
             Ehhez a túróhoz nem kellett tejföl a lazításhoz, mert elég vizes volt.
             200 fokon sütöm szép pirosra.


Szuper vékony tészta !


A kapormag rendkívül jó hatással van a hormonháztartásra, ezért fogyasztása a menopauza
 időszakában levő nőknek különösen ajánlott.