Együnk minél több főzeléket!
Hozzávalók:
50 dkg sárgaborsó
2 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
1 hagyma
1 fokhagyma gerezd
2 babérlevél
1
teáskanál mustár
1 kisdoboz tejföl
1 kiskanál paprika
só
Az előző este beáztatott borsót a babérral, hagymával, és annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi ellepi.
Vigyázni kell mert , könnyen kifut!
Forró vízzel pótoljuk az elfőtt levét.
(Hideg víz hozzáadásával keménnyé válhat és órák múlva sem fő szét).
Amikor puha, turmixoljuk.
A
tejföllel behabarjuk, mustárral ízesítjük.
A hüvelyesek közül talán ritkábban fogyasztjuk a szárazborsót, pedig számos értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Nálunk inkább a sárgaborsót vagy felesborsót, fogyasztják. Azért ilyen a színe, mert a héját lehántolják, ezzel viszont csökken rosttartalma. A szárazborsót teljesen érett állapotban takarítják be, ezért értékes vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz.
Tudjuk, hogy az étkezési rostok milyen fontos részei táplálkozásunknak, hiszen a vastagbél tisztítói, ahol a legtöbb méreganyag található, ráadásul rossz koleszterint csökkentő hatással is rendelkeznek. Mivel a magas rosttartalom megakadályozza, hogy étkezés után gyorsan megemelkedjen a vércukor, ezért jól szabályozza ennek szintjét. Magas rosttartalmú ételek rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szorulás, az irritábilis vastagbélszindróma. Már egy csésze főtt sárgaborsó a napi rostszükséglet 65,1%-át fedezi.
A falra hányt borsó gasztronómiai kritika.