2012. november 5., hétfő

Főzelék sárgaborsóból



Együnk minél több főzeléket!

  Hozzávalók:

 50 dkg sárgaborsó
 2 evőkanál olaj
 1 evőkanál liszt
 1 hagyma
 1 fokhagyma gerezd
 2 babérlevél
 1 teáskanál mustár
 1 kisdoboz tejföl
 1 kiskanál paprika
 só


Az előző este beáztatott borsót a babérral, hagymával, és annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi ellepi.
Vigyázni kell mert , könnyen kifut!
Forró vízzel pótoljuk az elfőtt levét.
 (Hideg víz hozzáadásával keménnyé válhat és órák múlva sem fő szét).
Amikor puha, turmixoljuk. 
A tejföllel behabarjuk, mustárral ízesítjük.



A hüvelyesek közül talán ritkábban fogyasztjuk a szárazborsót, pedig számos értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Nálunk inkább a sárgaborsót vagy felesborsót, fogyasztják. Azért ilyen a színe, mert a héját lehántolják, ezzel viszont csökken rosttartalma. A szárazborsót teljesen érett állapotban takarítják be, ezért értékes vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz.  
Tudjuk, hogy az étkezési rostok milyen fontos részei táplálkozásunknak, hiszen a vastagbél tisztítói, ahol a legtöbb méreganyag található, ráadásul rossz koleszterint csökkentő hatással is rendelkeznek. Mivel a magas rosttartalom megakadályozza, hogy étkezés után gyorsan megemelkedjen a vércukor, ezért jól szabályozza ennek szintjét.  Magas rosttartalmú ételek rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szorulás, az irritábilis vastagbélszindróma. Már egy csésze főtt sárgaborsó a napi rostszükséglet 65,1%-át fedezi. 

A falra hányt borsó gasztronómiai kritika.