A sütőtök az őszi időszak méltán egyik legnépszerűbb zöldsége.
Egy csodás pohárkrémet készítettem.
Hozzávalók:
- 1/2 sonkatök
- 1 dl tejszín
- 1 kanál méz
- fél k.kanál őrölt fahéj
- fél k.kanál gyömbér reszelék, ill por
- fél k. kanál őrölt kardamom
Elkészítés:
A tökből kikaparjuk a magokat, majd 5 percre betesszük a mikróba erős fokozatra.
Majd tepsibe rakjuk, és sütőben sütjük egy óra hosszát.
Miután megsült, kihűtjük, botmixxerrel pépesítjük, és összekeverjük a felvert tejszínnel.
Ízesítjük, mézzel, fahéjjal, kardamommal, gyömbérrel ,és poharakba rétegezzük.
Ha nem elég édes adhatunk hozzá még porcukrot.
Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
A sütőtök vitaminokban igen gazdag, ezért erősíti az immunrendszert, véd a megfázástól és annak következményeitől, valamint rákmegelőző hatása is van.
Kevesen tudják, hogy a rendszeres sütőtök, illetve sütőtök lé fogyasztás serkenti a máj működését, tehát a méregtelenítést is.
Gasztronómiai sikerét nem csupán finom ízének és belső értékeinek köszönheti, de az elkészítési lehetőségek egész tárháza miatt is nagyon népszerű.
Sós és édes ételek egyaránt készíthetők belőle, hiszen tejszínes sütőtöklevesnek, vagy desszertnek csakúgy alkalmas, mint húsok mellé szószként tálalva.