Viktorunk tegnap rákérdezett.
- Mikor csinálsz nekem húzott rétest?
Mit is felelhet erre egy jó Anyós jelölt.
- Holnap!
Már régen szerettem volna a rétes húzott változatát is kitanulmányozni.
Eddig mindig csak Anyósom kelt rétesét készítettem.
Végre rátaláltam Gabriellánál erre a receptre, amit nagyon dicsért.
Igaz Ő csak nyújtotta, én tovább mentem a nyújtásnál, mert a tészta engedte a húzást is még, s végül szép vékony hártyásra sikerült készíteni.
Elsőre csak egy adagot készítettem almával-cseresznyével és eperrel-túróval, majd felbátorodva
még egy nyújtás után, meggyes-túrós is sült.
Nagyon megvoltam elégedve a tészta állagával, ezután is ezt a receptet fogom használni a rétesekhez.
Hozzávalók: 1 adaghoz
- 18 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál citromlé
- 1 csipet só
- kb fél dl langyos víz
töltelék: a túrós -meggyeshez
- 40 dkg túró
- 50 dkg meggy
- 3-4 evőkanál búzadara (én darált kekszet tettem bele)
- 1 tojás
- 10 dkg cukor
a kenéshez
- 3 db alma
- 10dkg cseresznye
- fahéj
- citromlé
- 5 dkg cukor
- 1 evőkanál daráltkeksz
töltelék: az epres-túróshoz ez is fél adag tésztára készült
- 25 dkg túró
- 20 dkg eper
- 1 kicsi tojás
- 5 dkg cukor
- 1-2 evőkanál búzadara (én darált kekszet használtam)
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, majd fél órát pihentettem.
Gyúrótáblán keztem el nyújtani, majd lisztezett abroszon húztam tovább, a kézfejemmel alányúlva.
Nagyon szépen nyúlt a tészta, alig-alig szakadt szinte csak a széle.
Beolajoztam, majd megkentem még tejföllel és rászórtam a töltelékeket, meghintettem kekszmorzsával, és az abrosz segítségével feltekertem.
Lekentem a tetejét is tejföl-olaj keverékével, majd sütőpapíros tepsibe sütöttem 180 fokon 25 percig.
Hűlni hagytam pár percet, majd porcukroztam, és szeletekre vágtam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése