2012. augusztus 18., szombat

Ínyenc ragus pontyfilé




Ma ünnepelni készültünk a párommal, mivel házassági évfordulónk, meg a névnapom is van.
Megbeszéltük, hogy KORÁN kell felkelni, mert megyünk az ünnepi menühöz valót megfogni.
Egy kissé rizikósnak találtam, de hát végül is a fagyasztóból még tudunk kivenni halat, ha nem lesz friss. 
Kijelentettem, hogy ha fogunk akkor ma filét készítek. Véget vetek a patkó korszaknak.
Szerencsénk volt egymás után kapdosta ki a férjem a szebbnél szebb potykákat. Még válogatnunk is kellett, hogy melyiket hagyjuk meg. Hármat vissza is engedtünk, de három kívánsággal.


Hozzávalók:                  
  • 1 ponty kifilézve
  • 4 db krumpli
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 db paprika (alma vagy TV)
  • 2 db alma
  • fél citrom
  • 1 szál zellerzöld
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 dl olaj
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • frissen őrölt bors
  • sült krumpli fűszer só

Elkészítés 

  1. A pontyot kifilézzük, kockára vágjuk a hal húst.
  2. Szalonnát kiolvasztjuk, a pörcöt félre rakjuk, a fele zsírban megdinszteljük a hagymát, majd a paprikát és az almát (az almától nagyon pikáns íze lesz, ha nincs akkor pici száraz borral is lehet ízesíteni )
  3. A másik fele zsírban a besózott halhúst megpároljuk 5-6 percig, hogy a nedvesség kissé kipárologjon belőle, majd megszórjuk borssal.
  4. A halhoz adjuk a zöldséges ragut és leöntjük liszttel besűrített tejföllel.
  5. Közben a krumplit félig megfőzzük, majd olajban megpirítjuk egy kis sült krumpli fűszerrel.
  6. Tálra helyezzük a ételeket, és díszítve adjuk az asztalra (különösen ha ünnepi a menü)

"A házasság az a műhely, amelyben két ember bölcsességgel, türelemmel és kölcsönös lemondással a közös boldogságon dolgozhat. Olyan, mint a jó termőföld: csak azt adja vissza megsokszorozva, amit beléje vetnek." - Nagy Endre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése