Igazi családi süteményt készítettem!
Szinte majdnem minden családtag "hozzásegített" az elkészítéséhez.
Csodálatos mázas kuglóf sütőformát kaptam Aliz lányomtól .
Kipróbálásra adva volt , hogy kuglófot sütök .
Aztán amikor a szekrénybe keresgéltem, megakadt a szemem a kukoricaliszten,
amit Kitti lányom ajándékozott. ( Ő most Paleós lett .)
amit Kitti lányom ajándékozott. ( Ő most Paleós lett .)
Rögtön anyai nagyapám jutott az eszembe, aki nagyon szerette a kukoricagörhét, ahogy
itt Nógrádban nevezik a kukoricalisztből készült egyszerű süteményt.
Nyomban telefonáltam édesanyámnak a receptért.
Mikor elkészült a "mű"gondolkodtam, hogy hogyan turbózzam fel egy kicsit.
Eszembe jutott a szilvabefőttem, amihez a gyümölcsöt a párom szedte.
Aztán a következő ötletet szintén papa sugalta, méghozzá a saját nevével.
Boros János volta neve,de a család csak Borospapának hívta.
Ha már az Ő görhéjét készítem, legyen boros a szilva hozzá.
Így Viktorunktól kapott vörösborból használtam fel egy kicsit, a szilvaíz bolondítására.
Így született meg a görhés " kuglófom" családi segítséggel.
Hozzávalók:
- 20 dkg kukoricaliszt
- fél csomag sütőpor vagy kk szódabikarbóna
- 10-15 dkg cukor
- 4 db tojás
- 1 dl olaj
- 1 dl víz
- szilvabefőtt
- 1 dl vörösbor
- kk vaj
- porcukor (a hintéshez)
Elkészítése:
A tojást kikeverjük a cukorral habosra, majd folyamatosan hozzáadjuk a lisztet ,
sütőport, olajat, a vizet is.
sütőport, olajat, a vizet is.
A kivajazott formába öntjük, és először magas hőfokon sütjük, majd 160 fokon tűpróbáig
kb 3/4 óráig.
A formában hagyjuk kihűlni.
A szilvabefőttet 1 dl vörösborban kissé beforraljuk, és ráhalmozzuk a sütire.
Porcukorral meghintve tálaljuk.