A mézeslapos grízes-krémes sütit mindenki ismeri.
Nos én az idei húsvéti tortát álmodtam meg belőle, de a saját feketeribizli dzsememmel überelve, és húsvéti motívumú linzerekkel díszítve.
A nagyon finom, pikáns ízű torta, elnyerte a család elismerését.
Mézeslapokhoz
- 100 g teljes kiőrlésű liszt (lehet sima is)
- 290 g sima liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 125 g méz
- 75 g cukor (legjobb a barna)
- 65 g víz
- 2 egész tojás
- 50 g vaj
- 1 evőkanál fahéj vagy mézeskeverék
- só
A vizet, mézet, cukrot felmelegítjük egy kis lábasban, majd levesszük a tűzről, és belekeverjük a vajat is. Pár percig hűlni hagyjuk, majd a tojásokat is hozzáadjuk.Végül a lisztekkel és fűszerekkel tésztát gyúrunk.
Egy éjjelt érleljük, majd 4 db 20 cm-es átmérőjű körlapokat sütünk belőle (a többiből kis figurákat vágunk ki).
Grízes krémhez
- 5 dl tej
- 6 evőkanál búzadara
- 20 dkg margarin
- 15 dkg cukor
- csipet só
- feketeribizli dzsem (bármilyen fanyar lekvár is jó)
- csokimáz (20 dkg étcsoki, 10 dkg margarin, 1 evőkanál víz)
- linzerek
Az első lapot megkentem a grízes krém 1/3-ával, majd a következő lapot dzsemmel és ráborítottam a krémre.
Így folytattam, amíg el nem fogytak a hozzávalók, maradt még krém az oldalára is.
A legfelső lapra csorgattam a csokimázat, és hagytam, hogy lefolyjon az oldalára is.
Nagyon szépen megfestette a grízes krémet a ribizli, de az ízharmónia sem elhanyagolható.
Az előre elkészített tojás és csokialakzatú linzereket a torta oldalára nyomtam, mielőtt a csokimáz megkötött volna.
Egy pár darab tojáscukorral is díszítettem.