Fagyasztó takarítást végeztem, megakadt a kezem az utolsó zacskó szilvánál.
Kérdem a férjemet:
- Szilváskalács?
- Jöhet. - válaszolta.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 10 dkg vaj
- 2,5-3dl tej
- 2-3 kanál dejó vagy zsemlemorzsa
- 5 evőkanál cukor a tésztába, a töltelékbe a szilva édességétől függően
- 1 teáskanál fahéj
- 2 +1 tojás
- 1/2 kg szilva
- porcukor
- só
Elkészítése:
Hagyományos módon kelt tésztát gyúrunk, majd kelni hagyjuk egy fél órát.
Miután kinyújtottuk a tésztát téglalap alakra,
megszórjuk dejóval, hogy a gyümölcsből kifolyó nedvességet beszívja.
Majd két sorban rápakolgatjuk a szilvaszemeket ,amelyeket
meghintünk fahéjas porcukorral.
Feltekerjük mint a bejglit, lekenjük tojással, és 180 fokon 30-35 percig sütjük.
Sütés után hagyjuk hűlni, porcukrozzuk, majd szeleteljük.
Jó étvágyat!