Az idén úgy esett, hogy az eperlekvár készítése után már nem posztoltam külön a kamrába került finomságokat.
Úgy gondoltam, majd együtt felteszem ha tele lesz a spájz.Most már nem sok van hátra,egy-két lekvár,és a káposzta savanyítás.
Cseresznye befőttek
befőtt tartósítóval készült
Szilvabefőtt
befőtt tartósítóval
Meggy magozva
Meggylekvár, eperlekvár, dzsemfixel készült.
Feketeribizli dzsem
3 kg ribizlit , és 1,2 kg cukrot pürésítettem, és szárazdunsztba raktam.
Nem kell semmilyen zselésítő, mert nagyon sürű lesz.
Minket nem zavar a héj, de még a mag sem.
Mentás cukkini dzsem
1 kg cukkinit lereszelünk, majd puhára főzünk 2 db savanykás almával,1 citrom levével
2-3 ek vágott mentalevéllel.
Pürésítjük, majd hozzáadunk 40 dkg cukrot,vagy tetszés szerinti édesítőt.
Főzzük még , hogy a levét elfője, vigyázzunk, mert ha nem keverjük pöfög.
Majd hozzá adunk 1 kk citromsavat, és fejtetőre állítjuk 5 percre.
Száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.
Csipkebogyólekvár
4,5 kg letisztított csipkebogyóból készült, 2 kg cukorral.
Gyömbéres almapüré
natúr
Vilmoskörte ivólé
- 3 kg körtét megtisztítunk, leturmixoljuk.
- Hozzáadunk 1 liter vizet, 10 dkg cukrot, 1 citrom kifacsart levét, ezt kb. 20 percig főzzük, majd hozzáadunk 1 kávéskanál citromsavat, 1 kávéskanál nátrium-benzoátot, és még 10 percig forraljuk, majd forrón üvegekbe töltjük. Száraz dunsztba tesszük.
Sóska pürésítve
Kecsap
4 liter paradicsom szósz
1 tk mustármag
4 ág friss bazsalikom
3 zeller szár
3-4 ág kakukkfű
1 ev mustár
1/2 kk őrölt rozmaring
2 nagy alma reszelve
1 nagy hagyma
1 ev k méz
1tk őrölt kömény
5 babér
1 tk majoranna
2 ev k almaecet
12 ev k cukor
1/2 kk fahéj
2 gerezd fokhagyma
1tk koriander
A szószt a fűszerekkel együtt a felére besűrítjük. kb 2 -3 óra kell.
Végül szitán átszűrjük,és megy a száraz dunsztba.
Végül szitán átszűrjük,és megy a száraz dunsztba.
Vegyes savanyúság
A 10 literes műanyag hordóba fűszeres ecetes levet készítünk.
0,5 liter 10% ecet
10 dkg só
kb 4 dl víz
1 ek koriander
1ek szemesbors
6-7 db babérlevél
1ek borókabogyó
1 ek mustármag
Beledobáljuk az idényzöldségeket jól megmosva. uborka zöldparadicsom,hagyma,paprika,stb
Vigyázzunk, hogy mindig lé alatt legyenek a zöldségek.
Csalamádé
Hozzávalók: 5-6 kg-hoz
- káposzta
- zöld paradicsom
- hagyma
- paprika
- uborka
- szemesbors
- mustármag
- koriander
- babér
- borókabogyó
- 10 % ecet 4-5 dl
- só 10-15 dkg
- cukor ízlés szerint
- 1 kiskanál nátrium benzoát
- 2-3 dl víz
A zöldségeket összevágjuk, besózzuk,majd állni hagyjuk.
A vízet a fűszerekkel felfőzzük, majd kihűtjük.
A zöldségeket belekeverjük a lébe, és egy-két napig többször megkeverjük.
Üvegekbe töltjük, és a kamrába helyezzük.
Zöldségek sóban
- 40 dkg só
- 2 db nagyobb zellergumó
- 30 dkg karalábé
- 30 dkg sárgarépa
- 4 db fehér ill piros paprika
- 30 dkg petrezselyemgyökér
- 1 kisebb csokor lestyán
- 1 csokor zeller levél
- 1 nagy csokor petrezselyemlevél
A zöldségeket megtisztítottam, legyalultam,a leveleket metéltem, a paprikákat csíkokra vágtam,majd sóval jól elkevertem.
Üvegekbe töltöttem , és lezártam .
Gyülekező!
Ó de szépek! Ügyes vagy!
VálaszTörlésHááát az én spájzam valahogy üresebb :-), a befőtt eltevésnek nem vagyok mestere, no de majd egyszer... ;-)