2013. október 15., kedd

Kamra-mustra



Az idén úgy esett, hogy az eperlekvár készítése után már nem posztoltam külön a kamrába került finomságokat.
     Úgy gondoltam, majd együtt felteszem ha tele lesz a spájz.
     Most már nem sok van hátra,egy-két lekvár,és a káposzta savanyítás.



                                                 Cseresznye befőttek
befőtt tartósítóval készült




                                                            Szilvabefőtt 
                                          befőtt tartósítóval



                                                            Meggy magozva



Meggylekvár,  eperlekvár, dzsemfixel készült.




                                                   Feketeribizli dzsem

3 kg ribizlit , és 1,2 kg cukrot pürésítettem, és szárazdunsztba raktam.
Nem kell semmilyen zselésítő, mert nagyon sürű lesz.
Minket nem zavar a héj, de még a mag sem.


                                                Mentás cukkini dzsem

1 kg cukkinit lereszelünk, majd puhára főzünk 2 db savanykás almával,1 citrom levével
2-3 ek vágott mentalevéllel.
Pürésítjük, majd hozzáadunk 40 dkg cukrot,vagy tetszés szerinti édesítőt.
Főzzük még , hogy a levét elfője, vigyázzunk, mert ha nem keverjük pöfög.
Majd hozzá adunk 1 kk citromsavat, és fejtetőre állítjuk 5 percre.
Száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.


                                                           Csipkebogyólekvár

    4,5 kg letisztított csipkebogyóból készült, 2 kg cukorral.



Gyömbéres almapüré
natúr


                                                     
                                                      Vilmoskörte ivólé

  •  3 kg körtét megtisztítunk, leturmixoljuk. 
  • Hozzáadunk 1 liter vizet, 10 dkg cukrot, 1 citrom kifacsart levét, ezt kb. 20 percig főzzük, majd hozzáadunk 1 kávéskanál citromsavat, 1 kávéskanál nátrium-benzoátot, és még 10 percig forraljuk, majd forrón üvegekbe töltjük. Száraz dunsztba tesszük.




Sóska pürésítve




                                                          
                                         Kecsap


                                  4 liter  paradicsom szósz                                        
1 tk mustármag
4 ág  friss bazsalikom
3 zeller szár
3-4 ág kakukkfű
1 ev mustár
1/2 kk őrölt rozmaring
2 nagy alma reszelve 
1 nagy hagyma
1 ev k méz
1tk őrölt kömény
5 babér
1 tk majoranna  
2 ev k almaecet
12 ev k cukor
1/2 kk fahéj
2 gerezd fokhagyma
1tk koriander
                                                            

A szószt a fűszerekkel együtt a felére besűrítjük. kb 2 -3 óra kell.
Végül szitán átszűrjük,és megy a száraz dunsztba.




                                                     
                                                         Vegyes savanyúság

A 10 literes műanyag hordóba fűszeres ecetes levet készítünk.
0,5 liter 10% ecet
10 dkg só
kb 4 dl víz
1 ek koriander
1ek szemesbors
6-7 db babérlevél
1ek borókabogyó
1 ek mustármag

Beledobáljuk az idényzöldségeket jól megmosva. uborka zöldparadicsom,hagyma,paprika,stb
Vigyázzunk, hogy mindig lé alatt legyenek a zöldségek.



                                                   
                                                             Csalamádé

 Hozzávalók: 5-6 kg-hoz
  • káposzta
  • zöld paradicsom
  • hagyma
  • paprika
  • uborka
  • szemesbors
  • mustármag
  • koriander
  • babér
  • borókabogyó
  • 10 % ecet 4-5 dl
  • só 10-15 dkg
  • cukor ízlés szerint 
  • 1 kiskanál nátrium benzoát
  • 2-3 dl víz

A zöldségeket összevágjuk, besózzuk,majd állni hagyjuk.
A vízet a fűszerekkel felfőzzük, majd kihűtjük.
A zöldségeket belekeverjük a lébe, és egy-két napig többször megkeverjük.
Üvegekbe töltjük, és a kamrába helyezzük.



                     
                                                          Zöldségek sóban

  • 40 dkg só
  • 2 db nagyobb zellergumó
  • 30 dkg karalábé
  • 30 dkg sárgarépa
  • 4 db fehér ill piros paprika
  • 30 dkg petrezselyemgyökér
  • 1 kisebb csokor lestyán  
  • 1 csokor zeller levél
  • 1 nagy csokor petrezselyemlevél

A zöldségeket megtisztítottam, legyalultam,a leveleket metéltem, a paprikákat csíkokra vágtam,majd sóval jól elkevertem.
Üvegekbe töltöttem , és lezártam .

 


                                                          Gyülekező!

1 megjegyzés:

  1. Ó de szépek! Ügyes vagy!
    Hááát az én spájzam valahogy üresebb :-), a befőtt eltevésnek nem vagyok mestere, no de majd egyszer... ;-)

    VálaszTörlés