A szülinapomat dió pucolással kezdtem.....
Itt árválkodott már karácsony óta egy jó adag dió halom, kedves kolléganőm jóvoltából.
Már tegnap kigondoltam, hogy valamilyen diós tortát készítek a nagy napomra.
Végül is egy diós alapú grillázsos torta mellet döntöttem.
- 5 tojás
- 15 dkg liszt
- 15 dkg darált dió
- 20 dkg cukor
- 1 sütőpor
- 3 evőkanál víz
- 3 evőkanál olaj
- 1 evőkanál rum
A tojások fehérjét keményre felverjük,hozzáadva a cukor harmadát, majd a többi cukorral kikevert tojások sárgáját, és a folyadékokat.
A sütőporos átszitált liszttel , és a darált dióval , rummal, együtt óvatosan elkeverjük.
Ha a diót előtte kissé megpirítjuk, intenzivebb lesz az íze, az alkohol pedig könnyíti a tésztát.
28 -as tortaformába simítjuk a masszát, kissé az oldalafelé kihúzva a tésztát.
175-180 fokon kb 50 percig sütjük , tűpróbát tegyünk a sütés vége felé.
A megsült tortalapot kihűtjük, majd 3 felé vágjuk.
Krém:
- 8 dl tej
- 2 vaníliás pudingpor
- 15 dkg cukor
- 10 dkg darált dió
- 25 dkg margarin
- 1 kanál holland kakaó
- 1 kanálka rum
A tejet felfőzzük a pudingporral és a cukor felével,majd belekeverjük a diót.
Pár percig főzzük, majd kihűtjük.
A margarint kikeverjük habosra a kakóval, és a cukor felével rummal.
Végül összevegyítjük( óó milyen kifejezések jutnak az eszembe nem hiába vegyésznek tanultam)
a pudingos és margarinos krémet, és alaposan kikeverjük.
A kakaót csak a színe miatt tettem bele, de jól megfér a dióval, rummal.
Grillázs:
- 10 dkg durvára vágott diót
- 7 dkg cukor
Egy kis lábasba beletesszük a cukrot, majd gyantaszínűre karamellizáljuk.
Miután felolvadt, és megszínesedett, hozzáadjuk a diót is.
Sütőpapírra kitesszük, majd ha kihűlt, összetörjük .
A tortalapokat megkenjük, krémmel, körbe is bevonjuk, majd grilázsdarabkákkal, csokiforgácsokkal megszórjuk.
rejtvény! mennyi is?
Torták, rózsák, égő gyertyák,
s néhány szívből jövő kívánság -
Ha elmúltál már ennyi meg ennyi,
nem kell azt úgy a szívedre venni.