2013. április 22., hétfő

Sóskakrém zöldfűszeres túrógaluskával



Kertemben most kiveszett a sóska, de hozzájutottam úgy mond mezei változatához.

Egy kicsit savanyúbb a kertinél, de ez nem igazán zavar,  a téli vitaminszegény hónapok után.
 
Hozzávalók:

  • 2 nagy marék mezei sóska levél /(jó a kert is)
  • 1 nagy natúr joghurt
  • pici cukor, ki hogy szereti
  • tej
A gondosan megmosott sóskaleveleket leszárazzuk, majd egy kis fazékba beledobjuk, és fonnyadásig főzzük.
Majd botmixerrel, a joghurtot is hozzáadva pürésítjük, sózzuk, enyhén cukrozzuk, tejjel megfelelő állagúra hígítjuk.



  Zöldfűszeres túrógaluska
  • 25 dkg túró
  • 2,5 kanál búzadara
  • 1 tojás
  • pár szál metélőhagyma,kapor,zellerzöld,petrezselyem( mélyhűtött vagy szárított is lehet)

A túrót áttörjük, és a búzadarával, csipet sóval,a tojás sárgájával összedolgozzuk.
A zöldfűszereket megmossuk( ha friss)finomra vágjuk, és a túrós masszába keverjük, majd
a felvert tojáshabot is hozzá adjuk.
Letakarva egy órát hűtőben állítjuk, hogy a dara kissé megduzzadjon.
Utána enyhén sós vízben, a galuskákra formázott túrót kifőzzük.


   Miért jó?

A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és 

vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és 

cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma 

jelentős.

Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, 

élénkítő hatású.

Van, ahol fűszernövényként tartják számon.

A mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó 

tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel 

szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú.