2013. április 7., vasárnap
Paradicsomos káposzta ahogy Anyósom készítette
Vásárolni voltunk Szombaton.
A páromnak már előre jeleztem, hogy ebédre, valamilyen főzelékre vágyom.
A zöldséges standnál sokáig nézelődtem, mire a férjem megjegyezte, hogy vedd már meg azt a
káposztát úgy is tudom, hogy azt akarsz főzni.
Megkönnyebbültem, mert tényleg kinéztem magamnak egy szép kis fejet, de azért hezitáltam mert
ő nem nagyon szereti a paradicsomos káposztát.
Hazafelé elmondta, hogy most úgy készítsem el, ahogy anno Anyósom csinálta.
Úgy hogy most a Mamára emlékezvén főztem.
Hozzávalók:
1/2 kg fejeskáposzta
2-3 db krumpli
2-3 dl sűrített paradicsom
1 dl tejföl
2 kanál liszt
só
cukor
őrölt kömény
A káposztát kitorzsázzuk, szálkásra vágjuk, majd annyi vízzel hogy ellepje feltesszük főzni.
Most jön a különlegesség, mert egy két krumplit is kell bele főzni.
Mikor puhára főtt a káposzta, hozzá adjuk a kockára aprított krumplit, megsózzuk,
kiskanál őrölt köménymaggal megszórjuk.
Mindenki rántással készíti, de én a főzelékeimet csak habarni szoktam.
Ezért a lisztet a tejföllel, és a sűrített paradicsommal összekeverem habverővel,
majd a káposztaléből hozzámerek annyit, hogy híg önthető legyen.
Forrásig melegítem a káposztát, és sűrű fakanál mozgatása közepette öntöm a paradicsomos
habarást rá.
Ha túl sűrű, akkor vízzel hígítom.
Most sült virslit adtam feltétnek.
A halottak minden emléke értékes marad, ha jelentettek valamit számunkra életünkben.