2013. április 2., kedd

Zöldséges bableves sonkalével



                           A megfőzött sonkánk levét hasznosítani a következő képen is lehet.


Tetszés szerint feldaraboljuk a megtisztított sárga- és fehérrépát,a hagymát  majd olajon dínszteljük,
amíg az olaj át nem veszi a sárgarépa színét.
Ekkor felöntjük a sonkalével,vagy ennek hiányában füstölthús kockával.
Hozzáadjuk a többi zöldségeket,a babot és elkezdjük forralni.
Kerül bele egy kis delikát is, de óvatosan, mert a sonkalé ugye sós.
A főzés végén levesbetétnek bármilyen tésztát adhatunk hozzá.


Hozzávalók:

                  2 sárgarépa
                  1 nagy fehérrépa
                  2-3 db krumpli
                  1 vöröshagyma
                  fél zeller
                  1 marék fehér bab ( előző este beáztatva)
                  petrezselyem levél
                  1 liter sonkalé
                  delikát
                  1 kis kanál pirospaprika
               


Kormos István: Kerek Esztendő


"...Április! Esőt érlelő

Mindig felhőből bújsz elő!

Te is felhő vagy, csupa víz:
ázik a rigó, fürj, fecske, csíz,
a rét s réten a kiscsikó -
Szeszélyedben nincs semmi jó.
Fejünkre zuhogsz záporozva,
aj, Április, tavasz bolondja!..."