A megfőzött sonkánk levét hasznosítani a következő képen is lehet.
Tetszés szerint feldaraboljuk a megtisztított sárga- és fehérrépát,a hagymát majd olajon dínszteljük,
amíg az olaj át nem veszi a sárgarépa színét.
Ekkor felöntjük a sonkalével,vagy ennek hiányában füstölthús kockával.
Hozzáadjuk a többi zöldségeket,a babot és elkezdjük forralni.
Kerül bele egy kis delikát is, de óvatosan, mert a sonkalé ugye sós.
A főzés végén levesbetétnek bármilyen tésztát adhatunk hozzá.
Hozzávalók:
2 sárgarépa
1 nagy fehérrépa
2-3 db krumpli
1 vöröshagyma
fél zeller
1 marék fehér bab ( előző este beáztatva)
petrezselyem levél
1 liter sonkalé
delikát
1 kis kanál pirospaprika
Kormos István: Kerek Esztendő
"...Április! Esőt érlelő
Mindig felhőből bújsz elő!
Te is felhő vagy, csupa víz:
ázik a rigó, fürj, fecske, csíz,
a rét s réten a kiscsikó -
Szeszélyedben nincs semmi jó.
Fejünkre zuhogsz záporozva,
aj, Április, tavasz bolondja!..."