2013. október 16., szerda

A kenyér Világnapjára


         
                                            A kenyér Világnapja van ma!

         Ennek alkalmából bemutatom az utóbbi időben elkészült kenyereimet.
         Nagyon megszerettük a kovászolt kenyereket.
         Kisérletezgettem itt is, hogy miben sül meg a legjobban.
         Nekem vaslábasban sülve vált be.
         Szép a Jénaiban is, a lényeg, hogy belegyen fedve a teteje, és csak a végén vegyük le.



                                                      De milyen a jó kenyér?
Jó kenyérnek azt tartjuk, ami kovásszal készül, domború, héja keményen ropogós, színe aranybarnába hajló, de nem fekete, égett. A kenyérhéj a bélzettől nem válik el. A bélzet szívós, lyukacsos szerkezetű és nem morzsolódik. Ha a kenyeret összenyomják, akkor az magától ismét felduzzad. Enyhén savanykás ízét a kovásztól nyeri, és jó ízvilágát, amelyre jellemző a gabona íze, négy-öt napig meg is őrzi. 

Október 16-án a kenyeret ünnepeljük, de vajon mit takar a kenyér fogalma?
A kenyér döntő részben gabonaőrleményekből tésztakészítéssel, alakítással, lazítással, sütéssel majd csomagolással vagy csomagolás nélkül előállított élelmiszer. Csomagolatlan termék tömege 250 g-mal osztható, de legalább 500 gramm. (Magyar Élelmiszerkönyv)



                                                                   Vaslábasban sült!



                                                              ez is lábasos







                                                           Jénaiban sült!

   


                                                                 Süni kenyér! Jénaiban.


                                                          ez csak kicsi adag





       
                                           Sütőformában sült!

  Recept Itt:
       http://konyha-labor.blogspot.hu/2013/09/tuti-jo-hazikenyer.html


1 megjegyzés: