2014. szeptember 12., péntek

Fűszeres ecet


Itt az ideje tartósítani, télre eltenni a fűszereket  a kertből.
Van amit szárítva, van olyan amit jégkockázva, olajba, vagy mint az itteni példában ecetben tartok a felhasználásig.


Hozzávalók: fél literes üveghez

  • 0,5 l 10 % ecet
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál tárkony
  • 2-3 rozmaring ág
  • 3 db kakukkfű ág
  • 3 kisebb babérlevél
  • 10 szem zöld,vagy fekete bors
  • 1 kiskanál koriander
  • 1 kiskanál mustármag
  • 2 db kicsi csípőspaprika



Elkészítése:
Előveszünk egy fél literes hosszú üveget,amelyet jól átmosunk.
A megtisztított,leszárított friss fűszernövényeket, a fokhagymát, ( amelyet két-három helyen megszúrunk tűvel),a borsszemeket, a paprikákat belehelyezzük az üvegbe.
Majd az üveget felöntjük 10%-os ecettel,lezárjuk és legalább egy hónapig érleljük.

A leszűrt fűszeres ecetet elsősorban saláták ízesítésére használom,de savanykás pl: zöldbab,vagy lencsés ételek ízesítésére is kiváló.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése