Nagyon szeretem a gombalevest, ma is ezt készítettem ebédre, laskagombából.
Ez a gombafajta nagyon gazdag B vitaminokban, élelmi rosttartalma is magas,sok a fehérje is benne.
Kis ág rozmaringot hoztam be a kertből, hogy ezzel ízesítsem, és jól tettem, mert igen csak jó zamatot adott neki.
Hozzávalók:
- 500 g friss laskagomba( kóstoljuk meg a szárát, az öregeknek már keserű)
- 2 szál sárgarépa
- 1 kis fej vöröshagyma
- rozmaringág
- 2 púpos evőkanál tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 2 zöldségleveskocka vagy ételízesítő
- csipet fehérbors( elhagyható)
- 1 evőkanál olaj
A friss gombát a csap alatt éppen hogy csak átmossuk, majd daraboljuk.
A vöröshagymát kockára vágjuk, és megdinszteljük az olajon.
A hagymához adjuk a gombát, majd az időközben megtisztított és szeletekre vágott répát.
(Mivel a gombára fektettem most a hangsúlyt, más zöldséget a répán kívül nem tettem a levesbe.)
Kicsit hagyjuk párolódni, majd felöntjük vízzel, és ha felforrt ízesítjük a leveskockával, összemetélt rozmaring levélkékkel, és egy pici fehér borssal.
Ha megpuhultak a répák,behabarjuk a lisztes tejföllel,a hőkiegyenlítős technikával.
Aki gombaleves rajongó, annak bizonyosan ízleni fog, jó étvágyat hozzá!
Más gombaleves receptem:
http://konyha-labor.blogspot.hu/2013/05/szegfugombas-zoldsegleves.html
http://konyha-labor.blogspot.hu/2013/05/gombas-bableves.html
http://konyha-labor.blogspot.hu/2014/05/gombaleves-zoldsegekkel.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése