2012. december 28., péntek

Gesztenyés kiflik



Sokáig friss marad letakarva.

Hozzávalók:

60 dkg finomliszt
15 dkg vaj
10 dkg zsír
1.5 dl tej
1 púpozott evőkanál cukor
1,5 dkg élesztő
2 tojás
csipetnyi só

Töltelék: 50 dkg gesztenye massza
              rum aroma
              pici tej

A lisztet a vajjal meg a zsírral elmorzsoljuk, majd a langyos tejben cukorral fölfuttatott élesztőt hozzáadjuk.
A tojásokkal, csipetnyi sóval tésztává gyúrjuk.
Hűtőszekrénybe tesszük, amíg a töltelék elkészül.
Az egész tésztát 2 mm vastagságúra nyújtjuk, és 8x8 centis négyzetekre vágjuk.
A közepükre gesztenye tölteléket halmozunk, egyenként felhengereljük, majd kifli formájúra hajtjuk.
A kifliket sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, tojássárgájával megkenjük, és hideg helyen -legjobb hűtőszekrényben- 40-50 percet pihentetjük.
Utána a tojásfehérjével megkenjük, és langyos helyen 30 percet pihentetjük.
Tulajdonképpen ekkor kezd kelni, amitől a tésztája kicsit megreped, így lesz márványos.
Előmelegített sütőben a közepesnél erősebb lánggal (190 °C) a kifliket kb. 20 percig sütjük.