2012. december 28., péntek

Halászlé


    A Karácsonyi  halászlé, alaplé készítéssel kezdődött.
    Októberben kifogott 5-6 ponty fejei, farkai, gerincei, valamint 4-5 kárász, keszeg adta az alaplevet.
    A halakat, a zöldségeket, valamint a fűszereket egy lábasba tesszük, és felöntjük a vízzel. 
    Lefedjük a lábast, ezután közepes hőfokon teljesen szétfőzzük az összetevőket, majd szitán
    lepaszírozzuk.
 

   


Hozzávalók: alapléhez  5-6 Ponty fej , farok gerinc
                                   4-5 Kárász , Keszeg
                                   fejenként két nagy hagyma, de "öreghagyma" legyen 10 db
                                  10 teáskanál minőségi házi csemege őrölt fűszerpaprika
                                  3-4 db húsos zöldpaprika 
                                  3 db kisebb paradicsom 
                                  5-6 evőkanál olaj
                                  friss hideg víz


                 a főléhez: 5-6 halszelet / sózva/
                                 pirospaprika 1-2 teáskanál 


   Az alaplé felét használtam fel az idei karácsonyi halászléhez.
   Annyi forró vízzel felöntjük a levet, hogy kellő sűrűségű legyen.
   Felforraljuk, beletesszük az előre besózott pontyszeleteket.
   Ízesítjük tetszés szerint sóval, erős paprikával.

Kik messze voltak, most mind összejönnek
a percet édes szóval ütni el,
amíg a tél a megfagyott mezőket
karcolja éles, kék jégkörmivel.    Kosztolányi Dezső