A Karácsonyi halászlé, alaplé készítéssel kezdődött.
Októberben kifogott 5-6 ponty fejei, farkai, gerincei, valamint 4-5 kárász, keszeg adta az alaplevet.
A halakat, a zöldségeket, valamint a fűszereket egy lábasba tesszük, és felöntjük a vízzel.
Lefedjük a lábast, ezután közepes hőfokon teljesen szétfőzzük az összetevőket, majd szitán
lepaszírozzuk.
Hozzávalók: alapléhez 5-6 Ponty fej , farok gerinc
4-5 Kárász , Keszeg
fejenként két nagy hagyma, de "öreghagyma" legyen 10 db
10 teáskanál minőségi házi csemege őrölt fűszerpaprika
3-4 db húsos zöldpaprika
3 db kisebb paradicsom
5-6 evőkanál olaj
friss hideg víz
a főléhez: 5-6 halszelet / sózva/
pirospaprika 1-2 teáskanál
Az alaplé felét használtam fel az idei karácsonyi halászléhez.
Annyi forró vízzel felöntjük a levet, hogy kellő sűrűségű legyen.
Felforraljuk, beletesszük az előre besózott pontyszeleteket.
Ízesítjük tetszés szerint sóval, erős paprikával.
Kik messze voltak, most mind összejönnek
a percet édes szóval ütni el,
amíg a tél a megfagyott mezőket
karcolja éles, kék jégkörmivel. Kosztolányi Dezső