Karácsony a Mi családunkban elképzelhetetlen mézeskalács nélkül.
Az idén nagyon hiányzik a lányaim ,és "fiaim" ügyeskedő kezei!!!!
Hozzávalók: A tésztához
- 1 kg finomliszt
- 30 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 30 dkg virágméz
- 2 tojás sárgája
- 20 dkg margarin
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 3 dkg fahéj
- 1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék Lukulu
- 1 evőkanál holland kakaó
A lisztet és a porcukrot átszitáljuk,majd hozzáadjuk a szódabikarbónát, a fűszereket, és összekeverjük.
A mézet és a margarint mikróban felmelegítjük, és a lisztes keverékhez öntjük.
A tojásokat szétválasztjuk,a sárgáját a tésztához, a fehérje jó lesz a mázhoz.
Azért csak a sárgáját használtam, mert így puhább lesz a tészta.
A tésztát először fakanállal , majd kézzel összegyúrjuk.
Pihentetjük szobahőmérsékleten ,letakarva egy-két napig, így jól összeérnek az ízek.
Kiszúrjuk különböző formákkal, lekenhetjük fehérjével sütés előtt, így szép fényes lesz.
Kisütjük 10-15 perc alatt a vastagságától függően.
Cukor máz :
1 tojás fehérje
20 dkg porcukor
5-6 csepp ecet
Az elkészített mázat egy erős műanyag zacskóba kanalazzuk, egyik sarka felé igazítva a masszát, majd összeszorítjuk a zacskó nyílását, hogy ne nyomódjon vissza a máz. Ezután a teletöltött sarok végén vágjunk kis nyílást, majd díszítsük fel a megsült mézeskalácsokat.
Hagyjuk megszáradni, mielőtt ELDUGJUK Karácsonyig :)