A család kedvenc édességei közé tartozik a szalalkális sütemény. Most kétféle krémmel (csoki, karamella) készítettem. A csokis változatot Kitti lányomék látogatása alkalmából vittük, a karamellás itthon fogyott el a másik lányom és párja társaságában.
Hozzávalók:
Tésztához
- 500 g liszt
- 100 g vaj/margarin
- 150 g cukor
- 1 dl tej
- 1 tasak szalalkáli
- 2 tojás
Krémhez (karamellás változat)
- 300 g cukor
- 2 tasak tejszínízű pudingpor
- 8 dl tej
Díszítéshez
- porcukor és vaníliás cukor keveréke
Elkészítése:
- A szalalkálit feloldjuk a tejben, majd a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrjuk.
- Négy egyenlő részre osztjuk (érdemes mérleggel kimérni), belisztezett deszkán egyenként késhegyvastagságú lapokat nyújtunk.
- A lapokat tepsi hátán 8-10 percig 200 fokon megsütjük. Vigyázat, gyorsan sül!
- A krémhez a cukrot karamellizáljuk, a tej felét óvatosan (!) beleöntjük. Megvárjuk, amíg elolvad a cukor, majd a maradék tejjel kikevert pudingport hozzáadjuk.
- A krémmel megtöltjük a tésztalapokat, másnap vaníliás porcukorral hintjük meg. Téglalap alakú szeletekre vágjuk.
Pisti üzeni, hogy legközelebb próbáljuk ki a csoki- és karamell krémes együttes változatot is! :)
VálaszTörlésPisti üzeni, hogy legközelebb próbáljuk ki a csoki- és karamell krémes együttes változatot is! :)
VálaszTörlésOK Husvétkor olyan lesz!
VálaszTörlés