2014. március 15., szombat

Négy lapos karamellkrémes




A család kedvenc édességei közé tartozik a szalalkális sütemény. Most kétféle krémmel (csoki, karamella) készítettem. A csokis változatot Kitti lányomék látogatása alkalmából vittük, a karamellás itthon fogyott el a másik lányom és párja társaságában.



  Hozzávalók:

Tésztához
  • 500 g liszt
  • 100 g vaj/margarin
  • 150 g cukor
  • 1 dl tej
  • 1 tasak szalalkáli
  • 2 tojás
Krémhez (karamellás változat)
  • 300 g cukor
  • 2 tasak tejszínízű pudingpor
  • 8 dl tej
      Díszítéshez
  •  porcukor és vaníliás cukor keveréke


  
Elkészítése:
  1. A szalalkálit feloldjuk a tejben, majd a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrjuk. 
  2. Négy egyenlő részre osztjuk (érdemes mérleggel kimérni), belisztezett deszkán egyenként késhegyvastagságú lapokat nyújtunk. 
  3. A lapokat tepsi hátán 8-10 percig 200 fokon megsütjük. Vigyázat, gyorsan sül!
  4. A krémhez a cukrot karamellizáljuk, a tej felét óvatosan (!) beleöntjük. Megvárjuk, amíg elolvad a cukor, majd a maradék tejjel kikevert pudingport hozzáadjuk. 
  5. A krémmel megtöltjük a tésztalapokat, másnap vaníliás porcukorral hintjük meg. Téglalap alakú szeletekre vágjuk.  




3 megjegyzés:

  1. Pisti üzeni, hogy legközelebb próbáljuk ki a csoki- és karamell krémes együttes változatot is! :)

    VálaszTörlés
  2. Pisti üzeni, hogy legközelebb próbáljuk ki a csoki- és karamell krémes együttes változatot is! :)

    VálaszTörlés