Már régen ettünk kocsonyát,mellesleg itt a szezonja is.
Hozzávalók: kb 9-10 tálkához
- 1 kg kocsonya alap (láb,bőr,köröm,stb)
- 1,5 kg füstölt csülök
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 fej fokhagyma
- 1 ek színes egész bors
- 4-5 db szegfűbors
- 1 db szárított cseresznyepaprika
- 2 db közepes sárgarépa
- só ízlés szerint
- tojás,petrezselyemzöld a díszítéshez
A füstölt csülköt beáztatjuk egy pár órára, a körmöket, fület,farkat megtisztítjuk, leperzseljük a szőröktől.
A perzselés amellett ,hogy tisztítási művelet,különleges ízt is ad a kocsonyának.
Egy nagy, lehetőleg vastag aljú fazékba tesszük a megmosott alapanyagokat, és felöntjük kb 9-10 liter
hideg vízzel.
Szép csendesen felforraljuk, közben leszedegetjük a képződött habot.
Ha már nem habzik, akkor ízesítjük borssal, hagymákkal, erős paprikával.
Kb 6 órát kell főzni lassú tűzön ép hogy csak bugyborékoljon.
A főzés végén tehetünk bele zöldségeket is, sárgarépát, petrezselymet.
Egy evökanálnyi levet kistányérra teszünk, hideg helyre visszük, és ha pár percen belül megdermedt,
kész a kocsonyánk.
Tíz percig pihentetjük, majd óvatosan kiszedegetjük először a zöldségeket, majd a bőröket, húsokat is.
A húsokat lefejtjük a csontokról, daraboljuk, és ízlésesen elrendezzük a tányérokon, tálkákban.
Ha bombaformát szeretnénk akkor gömbölyű tálkát válasszunk.
Aki szereti zöldségeket, és tojásdarabkákat is tehet melléjük.
A kocsonyalevet átszűrjük sűrű szitán , zsírtalanítjuk amennyire tudjuk.
Merőkanállal belemerjük a kocsonyalevet a tányérokba.
Hideg helyre visszük,3-4 óra alatt kitűnő kocsonyát kapunk.
A díszített kocsonya-bombához, a gömbölyű tálkára lapostányért teszünk, óvatosan megfordítjuk,
majd egy pár másodpercre mikrózzuk.
Ekkor a gömbölyűtálkából kicuppan a kocsonya és már csak díszítenünk kell ízlésünk szerint.
Fogyasztáskor cikkekre vágjuk, és kínálhatunk hozzá tormát, mustárt,citromot ill. kenyeret.
Jó étvágyat !