Töltött kalácsot készítettem , amibe sok sok finomságot pakoltam bele.
A kalács tésztáján nem változtattam a jól bevált receptet használom már jó ideje,kicsi ízesítésekkel variálva.
Mivel húsvéti kalács, ezért sonka, kolbász , tojás, elmaradhatatlan belőle,a sajtot, pici tejfölös tormát már csak kísérletnek szántam.
A snidlinget szó szerint a hó alól csipegettem ki.
Hozzávalók: tésztához
50 dkg liszt
2 tojás sárgája+ 1 a kenéshez
2,5 dl tej
fél élesztő
10 dkg margarin
só
1 k kanál cukor
1 csokor friss snidling
töltelék
15 dkg sonka
8 dkg kolbász
10 dkg sajt
2+2 db főtt tojás
1 evőkanál szárított petrezselyem
2-3 kanál tejföl
pici ecetes torma
A tésztát kenyérsütő dagasztójával kevertettem ki, majd kivettem, és még 45 percig kelesztettem.
Addig elkészítettem a tölteléket.
Összevagdostam a hozzávalókat kolbászt, főtt sonkát, főtt tojást ,sajtot közel azonos kockákra.
A tésztát miután megkelt kissé átgyúrtam, és elosztottam hat egyenlő részre.
Majd egyenként megkentem tejföllel, késhegynyi ecetes tormát szétkentem rajta, és megszórtam a többi hozzávalókkal.
Feltekertem, majd fészkeket alakítottam ki úgy ,hogy a tészta rudat megcsavartam vízszintesen S alakba, majd függőlegesen lenyomtam a tepsire.
3-at megraktam a maradék töltelékkel 3-at fél főtt tojással.
/ a tojásokat letakartam pici fóliával, mert féltem hogy nagyon megégnek/
Lekentem tojással a tésztát és még 20 percet tovább kelesztettem, majd sütöttem előmelegített sütőben egy bő órát 180 fokon.
Ákom, bákom, berkenye,
szagos húsvét reggele,
leöntjük a virágot,
visszük már a kalácsot!